Homepage > Rólunk > Információ > 8 tipp, hogy elkerülje a kellemetlen helyzeteket külföldön

8 tipp, hogy elkerülje a kellemetlen helyzeteket külföldön

Bajba kerülni külföldön könnyebb, a problémákat megoldani pedig sokkal nehezebb.
Képzeljen el egy olyan helyzetet, amikor ellopják az iratait, és hirtelen nincs személyi igazolványa, jogosítványa és egészségbiztosítási kártyája sem.
 
Egy korábbi cikkünkben már részleteztük, hogy nem csak egy esetleges utcai tolvaj okozta minimális pénzkárra kell felkészülnie. Mire érdemes még figyelnie, ha külföldön tartózkodik?
 

Mindent mértékkel, különösen az alkoholfogyasztást

Ez igen nehezen betartható elképzelés minden nyaraló számára, de tényleg érdemes az alkoholfogyasztásban mértéket tartani, mivel a részeg külföldi turista a tolvajok kedvenc célpontja.
 

Ketten (vagy többen) mindig jobb, mint egyedü

Minden bizonnyal könnyebb kezelni egy problémás szituációt, ha partnerrel vagy barátokkal van, akikre számíthat. Ideális 2-5 fős csoportban közlekedni mindenhova.
 

Az értéktárgyakat jobb a szállodai széfben hagyni

Az iratokat és a pénztárcáját pedig érdemes zárható zsebben magánál tartani (mindent a táskájában tárolni nem igazán ajánlott, mivel könnyen elhagyhatja valahol).
 

A csapvíz igen komoly hasmenést okozhat

Hogyhogy? A csővezetékek külföldön gyakran olyan rossz minőségűek, hogy az onnan származó baktériumok a gyomrában elég komoly görcsöket is okozhatnak. Csapvízből készült jeget még az alkoholmentes italába se tegyen. Az étkezésére is ügyeljen, inkább főzzön egy jót, és kerülje el az utcai árusokat, akik a „friss zöldségeiket“ a földön tárolják piszkos dobozokban.

 

Tartsa a kapcsolatot az otthoniakkal, de ne vigye túlzásba

Alkalmanként írjon a szüleinek vagy a legközelebbi barátainak, hogy minden rendben van. Nem javasoljuk azonban a közösségi média profiljain az egzotikus fotók tömkelegének megosztását. Barátaiból esetleg egy kis irigységet válthat ki, de leginkább csak otthonába vonzza a tolvajokat.
 

Jobb, ha regisztrálja magát

Nem a bejegyzett élettársi kapcsolatra gondoltunk, hanem a konzuli védelem űrlap kitöltésére. Miért? Mert ennek köszönhetően részletes információt kap amennyiben terrortámadás, polgári zavargás, természeti katasztrófa vagy egyebek árnyékolják be a külföldi szabadságát. Mindenképp hasznos és praktikus szolgáltatás.
 

Ne felejtsen el a káros napsugarak ellen védekezni

Minden évben számos súlyos napégési sérüléssel és napszúrással kapcsolatos problémát oldunk meg. Ezt nem éri meg kockáztatni. Ezért ne becsülje alá a napfényt, figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre (naponta 2-4 liter) és védje magát (természetesen naptejjel). Minden bizonnyal nem árt időnként az árnyékba húzódni.
 

Ne legyen erre egyedül

Kössön nálunk utazási biztosítást. Sokkal könnyebb, ha egy professzionális ügyfélszolgálat várja a vonal másik végén, amely kész segíteni minden helyzetben. Éjjel-nappal elérhető, ebéd közben vagy akár vacsora után is. Bármikor.

Amennyiben elfelejtett biztosítást kötni az indulása előtt, akkor pont itt az ideje megkötni, mielőtt még bármi történne. Mert a majd, egyszer csak már késő lesz. Az előnye pedig, hogy akár külföldről is megkötheti, perceken belül.