2022 utazási trendjei

A járványügyi korlátozások enyhítésével 2022-ben jelentősen megnőtt az utazni vágyók száma. A több, mint 1 éves kihagyás után a turizmus fellendült, rengetegen indultak útnak a világ minden tájáról. Összegyűjtöttük 2022 utazási trendjeit!

 

Szabályozások

Bár az utazás tilalma és a teljes lezárás megszűnt, a járványügyi szabályozásoknak sajnos nem inthetünk búcsút. A koronavírus esetszámok jelentős csökkenése végett az országok megnyitották kapuikat a turisták előtt, beutazási és maszkviselési szabályokra viszont továbbra is kell számítani. Míg a reptereken, a turisztikai központokban és a forgalmas helyeken csak ajánlott a szájmaszk viselése, a repülőjáratokon kötelezik rá az utasokat. Számos külföldi országban a tömegközlekedési eszközöket is csak maszkkal vehetitek igénybe, így rendkívül fontos, hogy külföldi utazás esetén mindig legyen nálatok ez a védőeszköz. Egyes országok beutazási feltételként feltüntetik a megfelelő vakcinák meglétét, ezt figyelembe véve utazás előtt ne felejtsétek el megtekinteni az adott ország konzuli szolgálatának oldalát. A járvány kitörése óta mindenütt sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a higiéniai előírások betartására, a gyakori fertőtlenítést és a távolságtartást a szálláshelyek, és a turisztikai látványosságok esetében egyaránt megfigyelhetitek. 

Digitális nomádok

Észrevehető, hogy napjainkban az élet minden területén egyre nagyobb szerepet kap az internet. Egyre több olyan munkakör jelenik meg, melyben a feladatok végrehajtásához nincs szükség másra, csak internetkapcsolatra és egy laptopra. Ezt kihasználva egyre többen kerekednek fel és indulnak útnak, hogy munkájukat a távolból végezzék és bejárják a világot. A digitális nomádok az unalmas irodai környezet helyett változatos, csodálatos helyekről dolgoznak. 2022-ben az említett életvitelt folytató polgárok száma jelentősen megnövekedett.

Több helyre egy úttal!

A hosszú utazási kihagyás és a járványügyi szempontból bizonytalan jövő arra ösztönzi a turistákat, hogy egy úttal több desztinációt is meglátogassanak. A hosszú hétvégék és pár napos kiruccanások helyett 2022-ben a hosszabb, akár több hetes utazások a népszerűek. Egyre több utazó dönt a hajós és buszos körutazások mellett, mindemellett a lakókocsis túrák is egyre felkapottabbak. 

A járványügyi helyzetben különös figyelmet kell fordítani az esetleges kellemetlen meglepetések elkerülésére. Bárhová is utaztok, indulás előtt ne felejtsétek el megkötni a megfelelő utasbiztosítást a biztonság, és a gondtalan időtöltés érdekében!

Következő cikkünk: Népszerű úti célok külföldi tanuláshoz