A csodás Makarskai riviéra

A népszerű üdülőparadicsom, a Makarskai riviéra a horvátországi Adriai-tenger partszakasza mentén húzódik. Területéhez Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora és Gradac községek tartoznak, központja pedig Makarska bűbájos városa.

A képen égbolt, kültéri, fű, természet látható

Automatikusan generált leírás

A tájegység a vadregényes Biokovo-hegység lábánál, mintegy 53 km hosszan fut végig a tenger mentén. A kiváló földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően a Makarskai riviéra Horvátország egyik legmelegebb és legnaposabb része. Turisták tízezrei választják minden évben eme mediterrán vidéket nyaralásuk helyszínéül, ugyanis a homokos és aprókavicsos, kristálytiszta vizű strandok mellett egyedülálló természeti környezet, történelmi ereklyék, színes, kulturális programok és jelentős egészségturisztikai célállomások, mint a például a Biokovka Gyógyfürdő várja látogatóit. A térség gasztronómiája jelentős, melyek alapanyagául a tengeri és helyben termesztett finomságok szolgának. A helyi kikötők melletti pálmafás, hangulatos sétányokon andalogva átérezhetjük az igazi horvát miliőt.

A Makarskai riviéra fő nevezetessége a Szent Péter félszigeten található 14. századi Szent Péter templom, A Szent Márk székesegyház, Szűz Mária tiszteletére szentelt régi ferences templom és a tengerparton álló Kacic-Peko család 19. századi, késő reneszánsz palotája. Ha itt járunk, érdemes ellátogatni a Kotišina nevű városrész felett 350-500 méter magasságban a Bikovo-hegység lejtőin található Jura Radić professzor alapította Kotišinai botanikus kertbe.

Makarska nevét feltehetően a közeli Makar nevű településről kapta, melynek nevét bíbor jelentésű a föniciai „mucar” szóból eredeztetik. A Makarskai-öbölben a föniciaiak feltehetően sok bíborcsigát találtak. A város helyén már a történelem előtti időkben is állt település, melyet illírek laktak. A Makarska név 1502-ben egy török okmányban szerepel először, mint a Tengermelléki török náhije székhelye. 

A Makarskai riviéra térségében a nyári hónapokban üdülésre kiválóan alkalmas, kellemesen meleg és döntően napos az időjárás, a nappali hőmérséklet eléri a 28-30 C fokot. Ebben az időszakban a tengervíz 27-28 C fokra melegszik fel. 

A Makarskai riviéra egyedülálló vidéke arra vár, hogy felfedezzük! A horvátországi nyaralás előtt készüljünk fel minden eshetőségre és biztonságunk érdekében kössük meg a megfelelő utasbiztosítást!

Következő cikkünk:

A Garda-tó, Észak-Olaszország szíve