A Dunakanyar ékköve: Visegrád

A Dunakanyar legszebb és legsokoldalúbb települése Visegrád. Az egyik legfontosabb nemzeti emlékhelyünk nem csak történelmi építményekkel és csodálatos kilátással várja a turistákat, hanem különleges aktív és passzív kikapcsolódási lehetőségeket is kínál. 

A Visegrád szláv eredetű neve a település legközpontibb látványosságára, a fellegvárra utal. A várba felsétálva csodálatos panoráma hever a lábunk előtt a Dunakanyar kellős közepén, a Pilissel karöltve. A mai fellegvárat a korábbi várak romjain kezdték el építeni IV. Béla idejében, majd Luxemburgi Zsigmond, Károly Róbert és Mátyás király idejében is tovább fejlesztették. Azonban a török időkben szinte teljesen elpusztult, ezért a vár felújítása kb. 150 éve folyamatosan zajlik. A várban különböző kiállításokat is megtekinthetünk, mint például a történeti kiállítást, a korona történeti kiállítást, a panoptikumot és a vadászati-halászati gyűjteményt is. 

A képen égbolt, kültéri, hegy, természet látható

Automatikusan generált leírás

Visegrád a fellegváron felül is rengeteg történelmi nevezetességgel büszkélkedhet. A Sibrik-dombon megcsodálhatjuk az egykori római kori tábor maradványait, ahol a település első vára és egy templom állt. Ugyancsak érdemes megnézni a Királyi Palotát, ahol közelebbről megismerhetjük a palota korábbi életét és Visegrád múltját is. A térségben megtalálható a Salamon-torony is, ami gyakori helyszíne lovagi tornáknak, de csupán a kilátás miatt is megéri a kilátóba látogatni. A torony közelében fekszik a Görgey vadászkastély, Görgey Artúr egykori lakhelye.

A környék rengeteg kirándulási lehetőséget kínál a környező hegyekben kialakított túraútvonalakon és kerékpárutakon, amiket pihenőhelyek és kilátók öveznek. Kiváló desztináció lehet a Nagyvillám-hegyen álló Zsitvay-kilátó, ahol az Országos Kéktúra útvonala is halad. Az aktív pihenésre vágyóknak kedvez a kalandpark és a bobpálya, illetve Magyarországon Visegrádon épült meg a legelső Canopy pálya, így gyerekekkel is érdemes ellátogatni a térségbe. Akik nyugodtabb órákra vágynak, azok csodálatos wellness szállodákban szállhatnak meg, vagy beülhetnek Visegrád hangulatos éttermeinek egyikébe a kanyargó Duna partján.

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: Az egri bikavér