A francia konyhát sokszor a nyugati világ számos konyhájának szülőatyjaként emlegetik. A klasszikus francia főzési technikák valóban legendásak, a francia konyha e nemes státusza ezért könnyen megfélemlítheti a kezdő szakácsokat. Sokan nem tudják pedig, hogy Franciaország nem mindig szarvasgombát fogyasztó úri nép volt: a tizenötödik század előtt a fűszerezéssel és díszítéssel nyomták el az elrontott ételek ízét és kinézetét.
A tipikus francia ételek nagymértékben támaszkodnak a helyi termékekre. A leggyakrabban használt alapanyagok közé tartozik a friss alma, bogyós gyümölcsök, a hüvelyesek, a póréhagyma, a gomba, a különböző tökfélék és a csonthéjas gyümölcsök. A baromfi, a marha, a bárány és a borjú egész évben könnyen elérhető; a vadhús különösen népszerű és bőséges a kora ősztől februárig tartó vadászati idényben. Nem számít, melyik régióban járunk, Franciaországban rengeteg kézműves sajt és bor található mindenhol.
Dél-Franciaországban a gomba és a kacsa gazdag választéka, valamint a szomszédos mediterrán konyháktól kölcsönzött gyógynövények, paradicsom és olajbogyó jellemzi a konyhát. Észak-Franciaország szintén figyelemre méltó ízvilágot mutat be, nagy hangsúlyt fektetve a tanyasi stílusú különlegességekre, almát, tejterméket, sertéshúst, burgonyát, kolbászt és sört használva.
A reggeli a franciáknál gyors étkezés, amely croissant, vajat és lekvárt, tojást vagy sonkát, valamint kávét vagy teát tartalmaz. A gyermekek gyakran forró csokoládét isznak a reggelijükkel együtt.
A hagyományos francia ebéd régen még kétórás étkezés volt, de a közelmúltban ez mérséklődött az egy órás ebédszünetek felé. Néhány kisebb városban a kétórás ebéd még mindig szokás. A vasárnapi ebédek gyakran hosszabbak, és a családok együtt töltik el őket. Általában három fogásból áll a vacsora: előételt, főételt és sajt fogást, illetve desszertet tartalmaz. Néha salátát kínálnak, mielőtt a sajtra és desszertre kerülne sor. A fő húsételeket gyakran zöldségekkel, rizzsel vagy tésztával együtt szolgálják fel. Az étkezéshez mindig kenyér, bor és ásványvíz társul.
Hagyományosan Franciaország a borfogyasztás kultúrájának nagy hódolója. Míg ez a tulajdonság az idő múlásával csökkent, még ma is sok francia ember iszik bort naponta. Egyéb népszerű alkoholos italok közé tartozik a pastis ánizsízű ital hideg vízzel hígítva, vagy az almabor.
Tapasztalja meg a francia konyha csodás ízeit testközelből! Mielőtt azonban Franciaország legszebb vidékeire utazna, ne feledkezzen meg az utasbiztosításról!
Következő cikkünk:
A Domica-barlang