A gyönyörű Plitvicei-tavak

A köznyelvben a Plitvicei-tavak a horvátországi Plitvicei Nemzeti Park-ban található tórendszer összességét jelenti, amely Európa egyik legszebb természeti jelensége. A különleges helyszín évente több százezer látogatót vonz. Plitvice Horvátország első nemzeti parkja 1949 óta. 30 évvel később, 1979-ben az UNESCO felvette a Világörökségi listára.

A képen fa, kültéri, fű, víz látható

Automatikusan generált leírás

A varázslatos tórendszer egy völgyben terül el, melyet sűrű bükkös-, fenyves- és borókaerdős hegyek öveznek. A park jellegzetessége a mészkő speciális fajtájának, a mésztufa rétegződésének eredményeképp létrejött smaragdzöld színű, 16 különböző méretű tó, amelyek mintegy nyolc kilométer hosszan, gyöngyfüzérként sorakoznak egymás mellett. Kirándulók és túrázók sokasága látogatja előszeretettel ezt a helyszínt az elképesztő természeti adottságok okán. A vidék több védett állatfajnak ad otthont, mint például medvéknek, farkasoknak, vidráknak és erdei fülesbaglyoknak. A Plitvicei-tavakat az év bármely szakában érdemes meglátogatni, hisz télen és nyáron egyaránt festői látványban lehet részünk.

Ha a nyaralás céljából a Plitvicei-tavak mellett tesszük le voksunkat, akkor garantált, hogy felejthetetlen élményekben lesz részünk. A 29 500 hektárnyi területnek mindössze két százaléka látogatható, de ezen a viszonylag kis területen is egyedülálló természeti értékek fedezhetőek fel. A parkot járva lépten-nyomon különleges látvány tárul elénk. A 639 és 534 méteres magassági szint között találhatóak a tavak, amelyek közül a két kilométer hosszú és 46 méter mélységű Kozjak-tó a legnagyobb. A park alsó területén, egy 80 méter mély szakadékban négy kisebb tó áll. A felső és alsó tavakat festői vízesések kötik össze. Több barlang belülről is megtekinthető. A vidék fő látnivalója a Plitvice-vízesés, amely az első bejárat közelében lélegzetelállító látványt nyújt. Ezen a helyen a kis folyócska több mint 70 méter magasról zúdul le a festői Korana-kanyon belsejébe. A „Sastavci” egy gyűjtőhely, ahol a nemzeti park szinte összes felszín alatti és feletti vize egybefolyik. A park mintegy háromnegyed részét sűrű erdő borítja, amely vízgyűjtőként szolgál.

A Plitvicei-tavak vidékére május és szeptember közt érkeznek a legtöbben vakációzni, hisz az időjárás ekkor döntően napos és kellemesen meleg.

Forrás:  https://www.adrialin.hu/infohu/plitvice-i-seen/

Fedezd fel bátran Európa leggyönyörűbb természeti kincseit, köztük a Plitvicei-tavak varázslatos vidékét, ha már megkötötted a megfelelő utasbiztosítást!

Következő cikkünk:

A híres Cinque Terre