A herendi porcelán

A herendi porcelán története 1826-ig nyúlik vissza, hiszen a nyugat-magyarországi Herenden már ekkor a hagyományokhoz hűen készültek ezek a kézműves remekművek. A Herendi Porcelánmanufaktúra mára már hungarikumnak számít és számos gyönyörű darabbal büszkélkedhet világszerte. 

A manufaktúrát Stingl Vince alapította, aki a kezdeti tőkehiánynak köszönhetően társult Fischer Mórral. Az együttműködés következményeként virágzott fel a márka, majd vált örök értékké és világhírűvé. Kezdetben a főúri családok értékes kínai és Meisseni készleteik pótlására készíttettek porcelánokat, immáron pedig a herendi porcelán pótolhatatlan kincseiről beszélhetünk. A porcelánok birtoklása kiváltság volt, rangot és értéket jelentett, így a darabok ára rövid időn belül a többszörösére emelkedett. Mivel csak a rangosabb, vagyonosabb emberek engedhették meg maguknak a becses díszeket, így még különlegesebbnek és ritkábbnak számítottak. A Herendi az étkészleteken kívül vázákat, dísztárgyakat, állat szobrokat, figurákat és lámpákat is alkot. A darabok különleges ismertetőjele az aranyozott szél, a színes pillangók és a virágminták. Az elkészítési folyamat igen időigényes, hiszen mind a mai napig kézi úton, precíz munkával történik a nyers porcelánmassza megmunkálásától az ecset utolsó vonásáig. 

A képen edények, étkészlet, porcelán, teáscsésze látható

Automatikusan generált leírás

A Herendi gyár egyedisége, aminek köszönhetően a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájává válhatott, hogy tradicionális, ugyanakkor innovatív. A vállalat már hatvan országgal áll kereskedelmi kapcsolatban a világ különböző pontjain. A herendi porcelán számos bravúros teljesítményt ért el világszerte. Az első magyar kiállítóként rendezhetett tárlatot a Kreml történelmi falai között, egyedüli magyar cégként vált a Francia Luxusipari Szövetség tagjává, illetve az európai porcelánmanufaktúrák közül elsőként szerzett ISO 9001 típusú tanúsítványt. A porcelánmunkálás határait feszegetve számos lenyűgöző példányt is készítettek, mint például a több, mint két méter magasságú díszváza, amit 1954-ben az Országháznak ajándékoztak. További monumentális alkotások is készültek, mint a kivételes, 2020-ban elkészült, sólymokkal díszített, több, mint százhetven centiméter magas és több, mint egy mázsás remekmű. A hatalmas, csodálatra méltó műalkotások közül ugyancsak kimagasló az európai uniós soros elnökségre készült váza is, aminek felületén az EU tagállamainak himnuszaiból idézett részletei olvashatók.

Utazásaink során csodálatos új kultúrákkal és becses tradíciókkal találkozhatunk. Ne felejtsük el megkötni a megfelelő utasbiztosítást, hogy az utazás minden percét ezeknek a kincseknek a felfedezésének szentelhessük!

Következő cikkünk: Az ajkai kristály