Az ajkai kristály

Az Ajka Kristály egy több, mint 130 éve működő magyar kristályüveg manufaktúra. A többszáz éves üvegipari hagyományra épülő márkanév hazánk egyik legelismertebb üvegipari műhelye, ami a Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő nemzeti értékként van számontartva. 

Az ajkai üveggyártás hagyományai a középkori bakonyi üveghutákig nyúlnak vissza, amelyek a hatalmas faigény miatt az erdőségekbe települtek. Az üveggyár alapítója, a pápai születésű Neumann Bernát 1878-ban hozta létre az ajkai üzemet. Az üvegfúvás magyar művelői mellé bajor és szász mestereket hozatott Ajkára, ahol elsősorban háztartási üvegárukat alkottak, mint például demizsonokat, boros és befőttesüvegeket. A gyár jelenleg is eredeti helyén szuperál az Ajka-csiger völgyben, ahol az üvegolvasztáshoz a természet adta lehetőségekhez híven ajka-csigeri szenet használnak a hagyományos faszén helyett.

A képen beltéri, beállítás, rendezett látható

Automatikusan generált leírás

A gyár életében 1891-ben érkezett egy fordulópont, amikor a Kossuch-cég kezébe került a vállalkozás és a háztartási üvegtermékek mellett a luxus piacot is megcélozták a remekművekkel. Innentől hatalmas fellendülés következett és rengeteg gyöngyszem talált gazdát főleg Németországban, az USA-ban, sőt még Kelet-Indiában is. Az első világháború alatt és után a termelés két évig szünetelt, majd a két háború közötti időszakban is meglehetősen alacsony és hullámzó intenzitással működött. A második világháborút követően is több évig szünetelt a manufaktúra gyártási munkája.  Az üveggyár háborúk utáni első fellendülését az 1960-70-es évek hozták, amikor innovatív eszközökkel rendezték be a régi gyárat és új üzemcsarnokokat szereltek fel folyamatos olvasztást biztosító kádkemencékkel. Az újítások eredményeként a termelés megkétszereződött és ebben az időben indult meg az ólomkristály gyártása is. Az üzem 1963-tól az Üvegipari Országos Vállalat gyáregysége volt, majd 1980-tól ismét önálló vállalatként műközött. 

Az Ajka Kristály Üvegipari Kft. 1990-ben alakult meg. A nagyjából 1300 főt foglalkoztató nagy hagyományú gyárat a következő évben megvásárolta a Fotex-csoport. Miután a Fotex Rt. tulajdoni részaránya megsokszorozódott és a kezébe vette a gyár menedzselését, felépült az üzem kálikristály gyártására szakosodott második telephelye, szintén Ajka-Csingerben. A cég azóta saját országos bolthálózatot épített ki és egyedi megrendelésre gyártó porcelán kézifestő műhelyt is létesítettek. 

Utazásaink során csodálatos új kultúrákkal és becses tradíciókkal találkozhatunk. Ne felejtsük el megkötni a megfelelő utasbiztosítást, hogy az utazás minden percét ezeknek a kincseknek a felfedezésének szentelhessük!

Következő cikkünk: Eger és környéke