A Hortobágy felfedezése

A Hortobágy hazánk egyik kistája, amely a Közép-Tisza-vidék része. Területe 1700 km², egyes részei közigazgatásilag Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartoznak. A gyéren lakott vidék nagy része nemzeti park. A hortobágyi puszta és a hozzá társított alföldi pásztor- és betyárromantika az ország egyik idegenforgalmi vonzereje. Érdemes ellátogatni ide!

A képen fű, égbolt, kültéri, repülő látható

Automatikusan generált leírás

A Hortobágyi Nemzeti Park az ország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja, sokak szemében Magyarország esszenciája, a magyar puszta szinonimája. 1999. november 30-án Marrákesben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára. A Hortobágy számos látnivalót kínál a látogatónak a pusztai kocsikázástól a lovagláson, kerékpározáson, kisvonatozáson keresztül a vadasparkig, madárkórházig.

A Hortobágy olyan táj, amelyet sajátos története, értékes élővilága, egyedülálló néphagyománya jellegzetesen magyar vonásokkal ruház fel. Az egykori ligetes sztyeppe néhány száz évvel ezelőtt még az Alföldön kalandozó Tisza hatása alatt állt. A táj kialakulásában az embernek meghatározó szerepe volt. Mai képét a 19. század vízrendezéseivel, a legeltető állattartással, az erdők kivágásával, felégetésével alakították ki, melyek hatása a keleti sztyeppék hangulatát idézi.

A hortobágyi látogatást érdemes a központban kezdeni, a Hortobágy falu melletti Látogatóközpontban. A hatalmas parkoló melletti területen viszonylag sok látnivalót találunk, itt a legsűrűbb a pusztai romantika. A parkolótól pár perces sétával elérhetők a legnépszerűbb nevezetességek, a híres Kilenclyukú híd, a Nemzeti Park Látogatóközpontja egy természetrajzi kiállítással, a Kézművesudvar, a Pásztormúzeum, a Körszín, a Madárpark, a Hortobágyi Csárda, innen indulnak a túrák a Vadasparkba is.

Hortobágy falu egy mesterségesen az 1960-as években az Állami Gazdaság munkásai részére létrehozott, tipikus alföldi település. A faluba nem is érdemes bemenni, a turistaközpont a falu mellett, a 33-as főút melletti területen, a Csárda és a Látogatóközpont körül fejlődött ki. Már a parkolóban megsuhint minket a pusztai romantika, rengeteg kézműves terméket árusító bódé, az elmaradhatatlan karikás ostorcsattogtatás fülsiketítő hangja.

Forrás: https://kirandulastippek.hu/hortobagy-tisza-to-debrecen/hortobagy

Elbűvölő helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: Az Esztergomi bazilika