A hungarikumok

A "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség. A törvényi meghatározás szerint 8 kategóriát különböztetünk meg a hungarikumokon belül, melyekből most szeretnénk bemutatni néhány kiemelkedőt. 

A magyar agrár- és élelmiszergazdaság kiválóságai közül többek között kimagasló a magyar akác és az akácméz. A Kárpát-medence egyedi klímájában élő hatalmas akácosok teszik lehetővé a hungarikum létezését, amit hazánkban Tessedik Sámuel terjesztett el a homok megkötése céljából. Ugyanezen kategóriát erősítik a kiváló magyar alkoholok, mint például a pálinka, a fröccs vagy a Tokaji aszú. Az agrárgazdaság büszke képviselői a magyar pásztor- és vadászkutyafajták is hungarikumként vannak számontartva. 

A képen kültéri, áruház látható

Automatikusan generált leírás

Egészség és életmód kategóriában is jeleskedik a magyar nemzet. Ide tartozik többek között az egészségmegőrzést segítő készítményként ismert Béres Csepp. Béres Józsefet, a csepp feltalálóját kezdetben kuruzslással is vádolták a készítmény feltalálása kapcsán, viszont mára már egy világszerte elismert termékről beszélhetünk. A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat is hungarikumnak számít, melynek különlegessége, hogy ellentétben a többi melegvizes tóval, amelyek általában vulkanikus eredetű helyeken vannak, a hévízi egy tőzegmedrű forrástó, aminek köszönhetően gyógyhatása igen magas. 

Torockó épített öröksége a hungarikumok épített környezet kategóriájának egyetlen képviselője és egyben a Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együttese. A hely másik különlegessége, hogy Torockón kétszer kel fel a Nap. Az ipari és műszaki megoldások fogalomköréből a Zsolnay porcelán és kerámia a legkiemelkedőbb. Az egyedi fejlesztésű technológiákra épülő gyártás kiváló minőségű és sajátos esztétikai minőséget eredményez, amely nemcsak a hazai, de már a nemzetközi művészettörténetnek is fontos részét képezi. 

Kulturális örökségeink közül nehéz kiemelni párat, hiszen rengeteg ilyen kinccsel büszkélkedhetünk. Ilyen például a matyó népművészet, Hollókő ófalu, a mohácsi busójárás vagy a Tokaji történelmi borvidék kultúrtája, ami mind különböző módokon a magyar nemzet hagyományait őrzi és jelképezi. 

Sportban Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életművét érdemes kiemelni, míg természeti környezetünk kategóriáját a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra, mint hungarikum teszi egyedülállóvá. Magyarország turizmus és vendéglátásban is színvonalas, hungarikumaiba méltán beletartozik Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és az isteni Dobostorta is.

Utazásaink során csodálatos új kultúrákkal találkozhatunk. Ne felejtsük el megkötni a megfelelő utasbiztosítást, hogy az utazás minden percét ezeknek a kincseknek a felfedezésének szentelhessük!

Következő cikkünk: A herendi porcelán