A legjobb helyek sziklamászásra Európában

A sziklamászás is sokak számára kedvelt időtöltés. Magyarországon is egyre több helyen sajátíthatjuk el az alapokat, különböző mászófalakon. Aki egyszer beleszeret ebbe a sportba beltéren, az előbb utóbb kipróbálja magát a természet alkotta pályákon is. Ezekből nincs hiány, cikkünkben összeszedtünk egy pár, híresebb európai sziklát.

A-legjobb-sziklamaszo-helyek-Europaban-(1).jpeg

Fontainebleau, Franciaország

A világ egyik legismertebb sziklamászó helyszíne, mely hatalmas homokkő szikláiról ismert. A terület tökéletesen alkalmas a Bouldering néven ismert, biztosítás nélküli mászásra is. Illetve a településen található még egy híres kastély is.

Costa Blanca, Spanyolország

A terület a Földközi-tenger partján található, hihetetlen sziklákkal és lenyűgöző kilátással. A mediterrán hangulatú területen ráadásul kiépített via ferrata út is van. Ez azt jelenti, hogy a mászók már előre megépített úton, biztonságosabb körülmények között élvezhetik a kilátást.

Dolomitok, Olaszország

Egy másik híres sziklamászó helyszín, mely az Alpokban található. A Dolomitokat összesen 23 hegycsoport alkotja, és nem véletlen a sziklamászók egyik kedvenc célpontja. Az itt lévő sziklák változatosak, a legkeményebb és legmeredekebb falak mellett, a kezdők is találnak maguknak megfelelő útvonalat.

Peak District, Egyesült Királyság

A Peak District nem csak Anglia legnagyobb nemzeti parkja, hanem kiváló sziklamászó helyszín is. Bár itt a legmagasabb pont is csupán 636 méter magasan található, vannak olyan sziklafalak, amelyek a legtapasztaltabb mászókat is kihívás elé állítják.

Kalymnos, Görögország

Ez a kis görög sziget egyre népszerűbb a sziklamászók körében, hihetetlen mennyiségű sziklával és csodálatos tengerparti környezettel. A sziget népszerű merülési pontokkal is rendelkezik a búvárkodás szerelmeseinek.

Frankenjura, Németország

Ez Európa egyik legnagyobb mászóparadicsoma. A terület az ország déli részén található, több mint 10 000 sziklafallal, melyek közül több mint 1000-hez vezet útvonal. Ezek között mindenki megtalálhatja a neki valót. Ráadásul kevesebb, mint 800 km-re van Magyarországtól, így – Németország fejlett autópálya hálózatának köszönhetően – könnyen megközelíthető.

A sziklamászás szerelmeseinek érdemes lehet a nyaralást is úgy tervezni, hogy valamelyik izgalmasabb útvonal közelébe menjenek. Az utazás előtt azonban semmiképpen se feledkezz el az utasbiztosításról. A hagyományos időtöltések mellett is ajánlott, hát még, ha az ember sportolni is tervez.

Következő cikkünk: Mászás felsőfokon: a világ legnehezebb sziklái