A legkülönlegesebb Világörökségi helyszínek

Szereted felfedezni a különleges, rendhagyó helyszíneket? Egy Világörökségi helyszín csakis az lehet! Az UNESCO, a Világörökségi Bizottság a világörökségi kitüntető elismerést az egyedi, világszinten is kiemelkedő kulturális és természeti látnivalóknak, értékeknek adományozza. A bizottság már 1972 óta választja meg évről-évre a legkiemelkedőbb tájakat, helyszíneket, jelenségeket meghatározott kritériumok alapján, két témakörben: kulturális és természeti látványosságok kategóriában. Lássunk néhányat, ami biztosan téged is elkápráztat majd! 

Olaszország gyöngyszeme: az Amalfi part

Olaszország megannyi csodálatos tájjal büszkélkedhet, méltán foglalja el az első helyet a Világörökségek listáján. Amalfi és a környező települések 1997 óta az UNESCO Világörökségi Listájának tagja. Amalfi és a hozzá tartozó partszakasz nem csak lenyűgöző városképe miatt kerülhetett a híres-neves listára, de a hajózás, a papírgyártás és a limoncello története is hozzá köthető. 

Kína büszkesége: A kínai nagy fal 

Kína ugyancsak az élvonalban helyezkedik el a Világörökségi helyszíneket tekintve. A kínai nagy fal az egyik legismertebb látnivaló Kínában, melynek falait az időszámítás előtti időkben kezdték el építeni. Egyértelmű, hogy egy ekkora volumenű védelmi falrendszer megépítése a modern kor előtti időkben hihetetlenül nagy vállalkozás volt. Az idők során megerősítették és újjáépítették néhány szakaszát, végleges formáját pedig nagyjából a 16. században érte el. A több, mint hatezer kilométer hosszú falrendszer a világ legnagyobb építménye.

Aki maradandót alkotott Spanyolországban: Gaudí munkái 

Antoni Gaudí a modernizmus egyik legkiemelkedőbb építésze volt. Barcelona városképét nagyrészben az ő keze munkái határozzák meg: a Vicens ház, a Sagrada Famiglia-templom, a Casa Milà, a Casa  Battló, a Güell-palota és a Güell park mind-mind az ő nevéhez fűződnek. Gaudí alkotásai nem csak a látképet emelték, de a 19. század végén és a 20. század elején hozzájárultak az építészet és az építkezési technológiák fejlődéséhez is. Munkái méltán kaptak helyet a Világörökségek listáján. 

Bármelyik lenyűgöző helyszínt is választjátok úti célul, gondoljatok biztonságotokra! Indulás előtt ne felejtsétek el megkötni a megfelelő utasbiztosítást a gondtalan kikapcsolódás érdekében!

Következő cikkünk: Ausztrália természeti kincsei