A legszebb európai koncerthelyszínek

A komoly zene kedvelőinek Európa impozáns koncerthelyszínekkel kedvez, sőt Magyarországtól sem kell messzire mennünk, ha egy páratlan koncertélményre vágyunk. Bemutatunk 3 koncertházat, amelyek a klasszikus zene kedvelőinek egyértelműen a bakancslistájukra kell, hogy kerüljenek! 

Musikverein, Bécs, Ausztria

A Musikverein a klasszikus zene legnevesebb központja Bécsben, amit a világon sok millió zeneszerető elismer. A koncertházban rendszerint elsőrangú művészek lépnek a színpadra. A Musikverein impozáns épülete a Karlsplatzon, a Ringstraße díszkörút közelében várja a zene szerelmeseit. Az épületbe lépve görög templomokat meghazudtoló domborzatok és oszlopok tárulnak elénk. A koncertház nagyterme Aranyterem néven ismert, pompája és akusztikája egyedülálló, világszerte óriási tekintélynek örvend. Az Aranyteremben rendezik meg minden évben a Bécsi Filmharmonikusok újévi koncertjét, ami nézők millióit vonzza a koncertterem és a tévécsatornák elé. 

A képen beltéri, szoba, aluljáró látható

Automatikusan generált leírás

Concertgebouw, Amszterdam, Hollandia

A Concertgebouw Amszterdam és egyben Hollandia legnevezetesebb koncerthelyszíne, nevének jelentése szó szerint „koncertépületet” jelent. A koncertház 125. évfordulója alkalmából, Beatrix holland királynő 2013-ban a „királyi” elnevezést adta a Concertbeuwnak.  Az épület nagyterme hasonlóan rangos, mint a bécsi Musikverein Aranyterme. A terem legnagyobb éke a Michaël Maarschalkerweerd, utrechti orgonaépítő mester által megépített 60 regiszteres, három manuálos, pedálos orgona. Érdekesség, hogy a Nagyterem szegélyét díszítő 46 zeneszerző neve között ott szerepel Bartók Béláé is. 

Konzerthaus Berlin, Németország

A Konzerthaus Berlin a berlini székhelyű német szimfonikus zenekar, a Konzerthausorchester Berlin otthona, amely eredetileg színháznak épült. Az épület a második világháborúban megsemmisült, majd 1979 és 1984 között újjáépítették, neve pedig Theater am Gendarmenmarkt-ról 1994-ben változott a maira. A Konzerthaus nagytermében díszeleg a Jehmlich Orgelbau Dresden által épített négymanuálos orgona, de a terem attól is egyedülálló, hogy akusztikáját a világ öt legjobb zenei és/vagy operai koncerthelyszínei közé sorolják. A világhírű koncertteremben minden évben megrendezésre kerül a Young Euro Classic, azaz az ifjúsági zenekarok nemzetközi fesztiválja. 

Bármelyik bámulatos helyszín is nyerte el a tetszésünk, utazásaink során ne feledkezzünk meg a megfelelő utasbiztosítást

Következő cikkünk: A legszebb erdélyi városok