A lenyűgöző Portoroz

Portorož (mely olyaszul és szlovénul Rózsakikötőt jelent) üdülővárosa a szlovén Adriai-tenger partján helyezkedik el. Sokak szerint Portorož az ország legelegánsabb és felkapottabb nyaralóhelye a tengerparton futó pálmafákkal szegélyezett főutcájának és kellemes klímájának köszönhetően.

A képen égbolt, fa, kültéri, víz látható

Automatikusan generált leírás

A város Piran község (járás) része. A két település múltja szorosan összekapcsolódik. Az illír telepesek éltek a vidéken a történelem előtti időkben, majd őket követték a kelta törzsek, akiket később a rómaiak a birodalmukhoz csatoltak. I. e. 178-ból származó régészeti leletek arra utalnak, hogy ebben az időszakban számos villa gazdaság, más néven villa rustica épült a környéken.

Pirantól keletre egy öbölben fekszik Fiesa településrésze. Jelenleg két tó található a helyszínen, amelyek egy 20. század elejéig működő téglagyár agyagnyerő helyei voltak. A nagyobbik tó mintegy 20 méterre van a parttól és van mélysége 9 méter. A kisebb tó délnyugatra fekszik a nagyobbikhoz képest, és körülbelül 6,5 méter mély. A Fiesa part és Pirán Szent György temploma között egy kilométernél hosszabb panorámás gyalogút épült követve a tengerpartot és a meredek sziklafalat. Fiesában jelenleg két nagyobb szálloda működik, valamint egy autóskemping, illetve több nyaraló található.

Portoroz tengerparti utcáján előkelő szállodák, illetve egzotikus strandok sorakoznak. A szlovén part egyik legnagyobb homokos partja található itt. Éjszakai élete igazán pezsgő, szórakozóhelyek és kaszinók is fellelhetőek. A legelegánsabb külsővel a Kempinski Palace Hotel rendelkezik. A város mellett van a Portorož Repülőtér. A part feletti domb oldalában egy modern Rózsafüzér Szűzanya templom épült. A Forma Viva egy zöld fákkal szegélyezett szabadtéri kiállítás a városrész feletti dombon, ahol 1961 óta képzőművészeti alkotások tekinthetőek meg kőből. A létrejöttük nemzetközi alkotótáborok eredménye.

Portoroz kiváló kiindulási pont, ha kirándulni vagy túrázni szeretnénk. Elhajózhatunk innen Piran-ba, de akár Velence felé is vehetjük az irányt, ahova mindig szerveznek hajós túrákat. A 65 kilométerre fekvő Postojna-ban pedig egy varázslatos cseppkőbarlangot fedezhetünk fel.

Irány a lenyűgöző Portoroz! Indulás előtt azonban ne felejtsük el megkötni a megfelelő utasbiztosítást, hogy pihenésünket semmi se tudja megzavarni!

Következő cikkünk:
A mediterrán Alanya