A misztikus Mono-tó Kaliforniában

A Mono-tó egy lefolyástalan, mocsaras, sós tó Mono megyében, amely Kaliforniában, Lee Vining település közelében helyezkedik el. A tó a Mono-medencében alakult ki, mely egy lefolyástalan medence, nincs kifolyása az óceán felé. Emiatt feldúsult benne a só, és lúgos lett a víz. Ez a sivatagi tó egy szokatlan ökoszisztéma része lett, a sórák kedvelt élőhelye, és ennek következtében milliónyi költöző madár látogatja a medencét, akik itt fészkelnek. A tó környékén élnek a Kutzadika indiánok, kik a tóban élő lúgos légy lárváiból táplálékot nyertek. A Mono-tó egy rendkívül kietlen, misztikus hangulatú természeti képződmény.

A képen természet látható

Automatikusan generált leírás

Korábban a tó vizét leterelték Los Angeles vízellátása céljából, de a helyi közösség ezt megakadályozta és jogi úton kényszerítették Los Angeles városát, hogy táplálja vissza a vizet.

A sivatagi tóban számtalan kiemelkedő tufaképződmény tükröződik, melyek látványa az éjszakai holdfényben űrbéli táj hangulatát kelti a látogatókban. A vízből kiemelkedő különféle formájú lyukacsos tűsziklák elvarázsolt kastély képét rajzolják ki a tükröződő vízfelszínen. A tó különleges ökoszisztémájának és magas só koncentrációjának köszönhetően, – ami az óceánok vizének a háromszorosa, - szinte alig található benne élőlény, a sóráknak azonban kedvelt élőhelye lett, ezért milliónyi költöző madár látogatja a medencét. A medence 5 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkáni tevékenység nyomán. A medencében található Mono-tó pedig 760 000 éve alakult ki egy nagyobb tó maradványaiból, mely egykor befedte Nevada és Utah mai területét. A Mono-tó jelenleg is egy geológiailag aktív terület a Mono kráterek vulkanikus láncolatában. A sejtelmes hangulatú magányos tavat Mark Twain Kalifornia Holt tengerének nevezte.

Érdekesség, hogy a Pink Floyd együttes Wish You Were Here (1975) album borítóján látható fénykép a tónál készült: a The Diver című képen egy férfi fejest ugrik egy tóba, a felvételt Aubrey Powell a Hipgnosis stúdió fotósa készítette.

Forrás: https://impressmagazin.hu/kalifornia-holt-tengere-mono/

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: Észak-Amerika legszebb természeti képződményei