A páratlan Lillafüred

A festői szépségű Lillafüred a Bükk keleti szélén, Miskolc városától nem messze, a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál, fenséges bükkerdőkkel koszorúzott, vadregényes szurdokban fekszik. A romantikus, idilli hangulatot számos látnivaló és természeti kincs fokozza. 

A festői lillafüredi Palotaszálló a mesés, Garadna-völgyben fekvő Hámori-tó fölé épült. A mai napig kivehető szobákkal rendelkező szálló a város egyik legjelentősebb jelképévé vált. Ha megszállni nincs is lehetőségünk, érdemes megcsodálni a páratlan épületet, vagy betérni a híres Mátyás étterembe.  A kastélyszálló alatti sétányon haladva rögtön a szemünk elé tárul az Anna-barlang, amit a vízesés mellett lelhetünk fel. A barlang különlegessége, hogy a víz nem kivájta azt, hanem a patakból kioldódott mész fokozatosan lerakódott és ebből épült fel a barlang fala. Ez lett Magyarország legmagasabb vízesése a maga 20 méterével. A barlang legérdekesebb része egy szív alakú képződmény, mely alatt gyakran tartanak esküvőket, illetve az élő fához hasonlító képződmény, ami az Éva almafája nevet viseli. Akad a térségben még egy sziklaüreg, a Szent István-barlang. A barlang különleges, megfagyott vízesésre hasonlító cseppköveiről híres. A barlang ismertebb alakzatai a hatalmas Kupolacsarnok és az Óriás-vízesés.

A képen fa, kültéri, víz, tó látható

Automatikusan generált leírás

A múlt század elején, erdészeti céllal épült meg a kisvasút, mely napjainkra az ide látogató kirándulók kedvenc programjává vált. A Miskolcról induló vonat a hegyoldalban halad át a Szinva-patak völgyébe, Hámor község felett, áthalad a mélyvölgyi viadukton, majd megérkezik Lillafüredre és onnan egészen a Garadna végállomásig kanyarog magasan a Hámori-tó fölött. A Szinva-völgy ugyancsak otthont ad a Lillafüredi Sport- és Kalandparknak, ahol vadregényes kalandok várják az adrenalint kedvelőket. A komplexumban kortól függetlenül mindenki kedvére válogathat a széles programkínálatból. A kalandparkban többek között ki lehet próbálni a csodás erdőn átívelő kötélpályát, műfüves pályák állnak rendelkezésre, segway túrán lehet részt venni, vagy esetleg rossz idő esetén egy szabadulószoba is útba ejthető. A Bükk-hegység csodáira nyújt kilátást a kalandparkhoz közel eső Libegő, mely a Jávorhegyre szállítja fel az utasokat, ahol egy hatalmas tisztás és kiváló panoráma várja őket. 

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: A magyar borvidékek