A szörfözés szabályai

A szörfözés egy olyan különleges sport, amely egyszerre nyújt kikapcsolódást és adrenalin-löketet, ám éppen ezért sokan hajlamosak belefeledkezni és figyelmen kívül hagyni az alapvető szabályokat. Ezek a szabályok pedig sok helyzetben életet is menthetnek. Nézzük, mik a legfontosabbak!

A képen víz, tengerpart, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

 
  1. Mivel valószínűleg lesznek más szörfösök is kint a vízen, akik ugyanazokat a hullámokat akarják elkapni, mint mi, főleg kezdőként nem mindig könnyű azonosítani, hogy melyik hullámokba szabad belevágnunk, és melyikbe nem. Általános szabály, hogy annak a szörfösnek van elsőbbsége, aki potenciálisan a leghosszabb ideig tudja meglovagolni a hullámot. Ez azt jelenti, hogy a csúcshoz legközelebb eső szörfösnek van elsőbbsége, mivel ő az, aki a leghosszabb utazást fogja élvezni a hullámon.
     

  2. Amikor evezünk, hogy elkapjunk néhány hullámot, mindent meg kell tennünk azért, hogy más szörfösöknek ne kerülhessünk útjába, miközben a hullámokon hasítanak. Ne evezzünk közvetlenül az ütközési zónában, ott, ahol a legtöbb hullám gyűlik össze, és ahol a szörfösök többsége lovagol. Ehelyett széles körben evezzünk át a csatornán, ahol a hullámok törése melletti szakaszban.
     

  3. A kommunikáció létfontosságú a nyílt vízen! Különösen akkor kell kommunikálnunk más szörfösökkel, amikor egyszerre sokan ugyanarra a hullámra eveznek. Kérdezzük meg bátran, hogy jobbra vagy balra halad az illető, szükség esetén tájékoztassuk a többi szörföst saját szándékainkról. Az ütközések elkerülése érdekében akkor is szóljunk nekik, ha afelé a hullám felé eveznek, amin mi már éppen rajta vagyunk, hiszen könnyeb megeshet, hogy nem látnak bennünket.
     

  4. Egy fontos szabály, különösen a kezdők számára: néha nagyon egyszerűnek tűnik egyszerűen leugrani a deszkáról és lemerülni, amikor egy nagy hullám tör felénk, amelyre nem állunk készen. Semmiképp se csináljuk ezt! Ez nagyon veszélyes, mert már nincs kontrollunk a szörfdeszkánk felett, és bárkit eltalálhat, aki közel van hozzánk. Az ilyenkor legmegfelelőbb lépéseket szörfoktató fogja megtanítani, ezért kulcsfontosságú, hogy alapszintű oktatás nélkül ne evezzünk ki a nyílt vízre a hullámok közé, mert ezen ismeretek hiánya az életünkbe is kerülhet!

Ha már tisztában vagyunk a szörfözés alapvető szabályaival, akkor már csak egy lépés van hátra szörfös nyaralásunk előtt: az utasbiztosítás megkötése, hogy kelljen váratlan kiadások miatt aggódnunk a hullámokon sem!

Következő cikkünk: 
A Niagara-vízesés