A Viktória-vízesés

A Victoria-vízesés szinte félelmetes szépségének látványa uralja a Zambezi-folyót, amely a Zambia és Zimbabwe közötti határt alkotja. Az 1800-as években a környéken élő kololo törzs „Mosi-oa-Tunya”, vagyis „A mennydörgő füst” néven írta le, ma már azonban a Victoria-vízesést egyszerűen a világ legnagyobb zuhatagának nevezzük.

A Victoria-vízesés az UNESCO Világörökség része. Zambia és Zimbabwe állampolgárai már nem félnek a „mennydörgő füsttől”, és sikeresen fejlesztik a folyó mindkét partján a turizmust. Az őszi időszakban számos sziget osztja a főáramot több mellékágra, árvíz idején a víz áramlási kapacitása pedig akár több millió liter víz is lehet percenként! 

Érdekes módon a száraz évszakban a Zambezi-folyó vízszintje meredeken csökken, és lehetővé válik a vízesés egyes részein való séta is. Az év hátralévő részében azonban a Victoria-vízesés már-már gépi erővel zúg lefelé, amely életveszélyes lehet ebben a periódusban. A Victoria-vízesés zaját 40 kilométeres távolságból lehet hallani, míg a lehulló vízből származó permet és köd 400 méter feletti magasságba emelkedik és már 50 kilométeres távolságból látható. 

Az esős évszak csúcsán átlagosan több mint ötszázmillió köbméter víz zuhan le a mélybe, közel két kilométer szélességben, száz méteres szakadékba. A széles bazalt szikla, amely felett a vízesés zubog, a nyugodt Zambezi-folyót egy fergeteges özönné alakítja át. Vele szemben szintén egy bazalt fal található, amely ugyanolyan magasra emelkedik, viszont ködtől átitatott esőerdő takarja. 

Az erdő szélén egy ösvény biztosítja a látogatók számára a közlekedést, ahol végig haladva nem csak sűrű párapermet, de lélegzetelállító kilátássorozat is kíséri őket. Az egyik különleges kilátóhely a Knife Edge Bridge (Kés híd) túloldalán található, ahol a látogatók a legszebb kilátást élvezhetik az Eastern Cataract szivárványára és a Fő-vízesésre, vagy akár a „Forralóedényre”, ahol a folyó megfordul és elindul lefelé a Batoka-szurdokon. Több helyről is csodás panoráma nyílik a vízesésre, sőt, különböző nézőpontokból is megcsodálhatjuk, például a Livingstone-szigetről, az „Ördög medencéjéből” vagy egy különleges és óriási, kilátóvá alakított fáról is. 

Ha a saját szemünkkel szeretnénk látni a világ legnagyobb vízesését Zambiában, mindenképpen érdemes meglátogatni! De ekkor se felejtsünk el utasbiztosítást kötni, hogy ne fájjon a fejünk az esetleges váratlan kiadások miatt!

Következő cikkünk:
A szörfözés szabályai