Az angol királyi hagyaték

London Európa egyik legkozmopolitább fővárosa és a világ egyik vezető globális városa, a Forbes 2014-es felmérése alapján a világ legbefolyásosabbja. A város nemcsak az Egyesült Királyság, hanem a világ egyik kereskedelmi, oktatási, szórakoztatóipari, divat, egészségügyi, kutatási és fejlesztési, turisztikai és közlekedési központja. London a világ legnagyobb pénzügyi központja is New York mellett, és az ötödik legtöbb GDP-t termelő város a világon (Európában az első). London a világ egyik leglátogatottabb városai közé tartozik, évente kb. 27 millió turista választja úticéljául, és a London-Heathrow-i repülőtér a világ legforgalmasabb repülőtere. Londonban 43 egyetem található, és ezzel Európa legtöbb egyetemével rendelkező városa.

A történelmi város kulturális értékei felbecsülhetetlenek. De ha már London, akkor királyi család…

A brit királyi család (angolul British Royal Family) Nagy-Britannia mindenkori uralkodójának családja Nagy-Britanniában, illetve azokban a Brit Nemzetközösségi országokban uralkodik, amelyek államfője II. Erzsébet brit királynő. Jelenleg a Windsor-ház tagjai alkotják a királyi családot, akár születésük, akár házasságuk révén. A Windsor-ház 1917 óta Nagy-Britannia királyi családja, amikor V. György brit király, az első világháborús németellenes érzésekre tekintettel, családja nevét Szász-Coburg-Gotháról Windsorra változtatta. Nagy-Britanniában nincs hivatalos, vagy jogilag szabályozott, rendszere a királyi család tagjainak meghatározására és különféle alkalmakkor más és más személyeket számíthatnak ide.

Az angol uralkodóház rövid története

Anglia trónján nyolc uralkodói dinasztia váltotta egymást az 1066-os hastingsi csatát követő időktől egészen napjainkig. Ezek a következők: Normann uralkodóház, Anjou-Plantagenet ház, Lancester és York ház, Tudor-ház, Stuart-ház, Hannover-ház, Szász-Coburg dinasztia és 1917 óta a Windsor-ház.

A Windsor-ház tehát 1917-ben született meg és II. Erzsébetig, vagyis napjainkig, összesen négy uralkodót "adott" az országnak: V. Györgyöt, VIII. Edwardot, VI. Györgyöt és II. Erzsébetet. Közülük nevezetes volt VIII. Edward, akinek személyéhez a dinasztia egyik legnagyobb botránya is kapcsolódik, hiszen alig egy évvel koronázását követően, 1936 decemberében lemondott a trónról, mégpedig egy elvált, amerikai nő szerelme kedvéért. Az új uralkodó öccse, a beszédhibás (dadogós) Albert lett, aki VI. György néven lépett trónra. VIII. Edward a világháború alatt nyíltan szimpatizált a nácikkal. Életének hátralévő részét Franciaországban élte le, 1972-ben bekövetkezett haláláig. Az angol uralkodói dinasztia történetében az újabb változás akkor következett be, amikor II. Erzsébet 1947-ben feleségül ment Fülöp herceghez, aki bár az Oldenburg-ház oldalágához tartozott, a Mountbatten nevet vette fel.

II. Erzsébet brit királynő 

A királynő 1926. április 21-én született, a Bruton Street 17. alatti lakásban, amelyet a II. világháborúban bombatámadás ért. Elizabeth 1952. február 6-án került trónra, ekkor halt meg édesapja, George VI király. A koronázásra több mint egy évvel később, 1953. június 2-án került sor. Elizabeth ekkor 27 éves volt. Ez volt az első ilyen jellegű esemény, amelyet már a tv (BBC) is közvetített, és állítólag több mint 20 millióan követték figyelemmel élőben világszerte.  II. Erzsébet 2015. szeptember 9-én ükanyját, Viktória királynőt felülmúlva, Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodója lett. A királynő fő rezidenciái, mint a Buckingham-palota és Windsori kastély, illetve a koronaékszerek és a rezidenciákban található műtárgyak (The Royal Collection) az erre a célra létrehozott alapítványok tulajdonában vannak. Ezzel szemben a skóciai Balmoral és Sandringham kastélyok a királynő személyes tulajdonát képezik. Az összesen 7,3 milliárd font értékűre becsült koronabirtokokat a The Crown Estate kezeli, a királynő ezek felett sem rendelkezhet személyesen és a birtokokból származó jövedelmét be kell szolgáltatnia a brit költségvetésnek.

A Buckingham Palota

A híres palota London belvárosában, Westminster városrészben található. A 77.000 m2-en elterülő londoni Buckingham Palace az angol uralkodó hivatalos rezidenciája, emellett számos hivatalos esemény helyszíne is (a fogadásoktól a különböző országfők látogatásáig). A jelenlegi épület központja 1703-ban épült, és John Shefieldnek, Buckingham hercegének volt a vidéki birtoka. 1762-ben George III király vásárolta meg a Buckingham House-t feleségének, Charlotte királynénak, de a királyi család hivatalos lakhelye továbbra is a St. James’s Palace maradt.

A kastély egy évben 10 héten keresztül látogatható, július vége és szeptember vége között, amikor a család vidéken tartózkodik. Rendkívül közkedvelt turista célpont.

A trónörökös

A Windsorok története nagyon sok érdekes fordulatot rejt, elég Károly trónörökös első feleségének, Dianának az életére és rejtélyes halálára gondolnunk (mely 1997. augusztus 31-én, Párizsban következett be). Nagy kérdés, hogy II. Erzsébet után fia, Károly kerül-e majd a trónra, vagy önzetlen módon (és idős korára való tekintettel) átruházza esetleg az uralkodói hatalmat Károly idősebb fiára, Vilmosra? A kérdést sokan találgatják az Egyesült Királyságban és egyre többen gondolják úgy, hogy Vilmos lenne a szerencsésebb választás. Érdemes figyelemmel követnünk a fejleményeket.

forrás: https://jegyzettar.blog.hu/2018/05/19/az_angol_uralkodohaz_eredete_es_rovid_tortenete_harry_herceg_hazassaga_kapcsan 

http://www.windsor-kronikak.hu/ 

 

A királyok városának felfedezése előtt mindenképpen kössük meg a maximális kényelmet nyújtó utasbiztosításunkat!

Következő cikkünk: Ausztria legszebb vízesései