Brüsszel látnivalói

Brüsszel Belgium, valamint Flandria fővárosa, egyben az EU és a NATO székhelye. A város a korai középkorban a Senne folyó és mellékvizei mocsaras völgyében alakult ki. A folyó összeköti a várost a tengerrel, és a 19. századig komoly közlekedési jelentősége is volt. Brüsszel Európa gazdasági központja, mely csodás látnivalókat és színes kulturális programlehetőségeket nyújt az ide ellátogatóknak.

A képen égbolt, kültéri, település, napnyugta látható

Automatikusan generált leírás

A helyi nyelv

Érdekesség, hogy Brüsszel eredetileg flamand nyelvű település volt. Belgium függetlenné válása után az uralkodó osztály nyelve a francia volt, és a fővárosban egyre erősödött a francia nyelv szerepe. A 20. században a flamand területek gazdasági fejlődésének meggyorsulásával ez a tendencia lefékeződött, de Brüsszel addigra már túlnyomórészt francia nyelvű lett.

Atomium

A város jelképének számító Atomium-ot mindenképpen érdemes meglátogatni. A Heysel parkban található ez a kilenc gömbből álló építményt az 1958-as brüsszeli világkiállításra készítettek. 102 méter magas és a súlya 2400 tonna. A 9 gömbből tulajdonképpen csak 5, néha csak 3 látogatható, az alsó gömbökben egy retrokiállítást rendeztek be és tartanak időszakos kiállításokat is.

Grote Markt, a főtér

Brüsszel 300 éves főterén lépten-nyomon a történelem ereklyéibe bukkanhatunk. Igazán hangulatos, ahogyan esténként megvilágítják a teret. Itt megkóstolhatjuk a helyi waffelt és élvezhetjük a gyönyörű környezetet.

Manneken Pis szökőkút

Egy rövid sétára a főtértől megtaláljuk Brüsszel ikonikus nevezetességét, a Manneken Pist, azaz a pisilő kisfiút, amit természetesen minden turista megnéz, ha itt jár. Ez egy apró, bronzból készült, 58cm magas szökőkút-szoborról. Több legenda övezi a pisilő kisfiú szobrát, bár egyiket sem tartják igaznak a helyiek. 

A brüsszeli királyi palota

A Palais Royale/Koninklijk Paleis, azaz a brüsszeli királyi palota a belga király és királynő hivatalos rezidenciája, ahol előjogait gyakorolja, ahol az irodáik vannak, de tulajdonképpen a királyi család Kasteel van Laken – Château de Laeken épületében lakik. Ingyenesen látogatható a turisták által.

Forrás: http://brusszel.eu/latnivalok/
 

Bármikor is látogatjuk meg ezt az elbűvölő várost, fontos, hogy ne feledkezzünk meg a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről indulás előtt!

Következő cikkünk: Lengyelország látnivalói