Ciprus időjárása

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, Ciprus mediterrán éghajlattal rendelkezik, ezért is lett kiemelkedően népszerű európai turisztikai célpont. A szezon közben kellemes hőmérséklettel rendelkezik, a csúcs nyáron 30-35 Celsius-fok körül alakul, de este sincs hidegebb 20-23 foknál, ami egy egyszerű hosszúujjú ruházatban teljesen komfortos.
 
Ciprus-(1).jpeg
 
A csúcs, amit valaha mértek a szigeten, 45,6 fok volt, 2010 augusztusában mutattak ennyit a műszerek. A napos órák számát tekintve kiemelkedőek az ország adottságai, áprilistól októberig 10 óra fölötti átlaggal rendelkezik, éppen ezért már áprilisban megtelnek a tengerparti szakaszok fürdőzőkkel, májustól augusztusig pedig 13-14 órát is süt a nap. A mediterrán éghajlatnak köszönhetően ezek a hónapok szárazok, a csapadék télen jellemző, de függ a domborzati viszonyoktól. A sziget nagy részén csak az esőhöz vannak hozzászokva, havazni leginkább az 1000 méter fölötti területeken szokott, ilyenkor azonban síelésre is adódik lehetőség.

Összességében a sziget folyamatosan küzd a szárazsággal. A tenger szintén csalogató, májusban már 20, majd júliustól októberig 25-28 fokos a víz, főleg ott kellemes, ahol sekély, így minden korosztály számára alkalmas a fürdőzésre. Ennek is köszönhető, hogy Ciprus időjárás szempontjából főnyeremény, strandolásra, napozásra, pihenésre tökéletes a sziget, amelyen a túrázásra, quadozásra is adódik jó lehetőség. Ajánlott felszerelkezni naptejjel, védelmet biztosító ruházattal, mert a tűző napon hamar leéghet az ember, és a folyadékutánpótlásra is figyelni kell.

Ahhoz, hogy nyugodtan tudjuk Ciprus időjárását élvezni fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása.

Következő cikkünk:
4 órán belül repülővel elérhető helyek