Dánia látnivalói

Dánia több szempontból is különleges ország: a dán életfilozófia, a skandináv tájak, vagy a fejlett oktatási rendszerük csak néhány a rengeteg sajátosság közül, ami a dán kultúrát színesíti. De vajon mik a fő kuriózumok, amelyek Andersen szülőhazáját valóban meséssé teszik?

A képen víz, kültéri, égbolt, csónak látható

Automatikusan generált leírás

Az ország különleges fekvése és éghajlata páratlan élményt nyújt az odalátogatóknak. A főváros, Koppenhága legkülönlegesebb kikötője Nyhavn, ami a jellegzetes színes házairól ismerhető fel. A kikötőben, a folyó mentén sétálva hangulatos kávézók és ajándékboltok színesítik tovább a környezetet. Koppenhágán kívül is festői városokat látogathatunk meg, mint például Aarhus vagy Odense. Aarhus Dánia második legnépesebb városa, amit 2017-ben megválasztottak Európa Kulturális Fővárosának. A város tökéletesen harmóniába hozza a kisvárosi idilli hangulatot a nagyvárosi kifinomultsággal. Az Andersen szülővárosaként is emlegetett Odense a dán kultúra melegágya. A híres dán meseíró egykori lakhelyét meg is tekinthetjük a városban, hiszen múzeumként funkcionál, ahol Andersen régi kéziratait és használati tárgyait szemlélhetjük meg. 

Ha kivételes élményre vágyunk, meglátogathatjuk az európai kontinens csúcspontját, Grenen-t, ahol nyugatról az Északi-tenger, keletről a Balti-tenger vize hullámzik, hiszen itt csapnak össze a két tenger hullámai. A legészakibb város, ahonnan a Grenen megközelíthető, az a páratlan Skagen. Nem csak a különleges földrajzi jelenség vonzza ide a turistákat, hanem bámulatos természeti kincsek és ritka, védett állatfajták ezreivel találkozhatunk a város körül. Skagenben számos jellegzetes templom és a skageni világítótorony is hozzájárul a páratlan látványhoz, illetve kihagyhatatlan a Skagens Museum látogatása is. 

Kevesen tudják, de a híres játék, a Lego is a dánok nevéhez fűződik, aminek egy külön, 10 hektáros parkot hoztak létre Billundban.  Legoland a Kopenhága után a második leglátogatottabb hely Dániában, ahol az egészen kicsiktől a nagyokig bámulatos lego építményeket csodálhatunk meg, hullámvasúton ülhetünk, vagy akár a teljes lego-élményért meg is szállhatunk a létesítményben!

Bármikor is utazunk ebbe az elbűvölő országba, fontos, hogy ne feledkezzünk meg indulás előtt a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!

Következő cikkünk: A legszebb skandináv városok