Dél-Amerika egzotikus állatai

Dél-Amerika lenyűgöző természeti csodái, színes kultúrája és változatos gasztronómiája mellett gazdag élővilággal rendelkezik. Érdemes erre is odafigyelni, ha oda tervezzük a vakációt!

Del-Amerika-egzotikus-allatai-(1).jpeg

Az Amazonas őserdő csodálatos faunája

A Földön itt található meg a legnagyobb faji változatosság. Több mint 2,5 millió állat és 0,5 millió növényfajnak ad otthont, sokan ezek közül csak itt találhatóak meg. Ez a bolygónk legnagyobb egybefüggő trópusi esőerdeje, számos növényfaj még felfedezésre, besorolásra vár. Madarak közül a leglátványosabbak a különböző papagájok, tukánok. A legnagyobb ragadozó a fekete kajmán, amelynek testhossza a 4,5 métert is meghaladhatja. Találkozhatunk manátikkal (tengeritehén), amely a vízben él és a víz alatti növényekkel táplálkozik. Összefuthatunk továbbá még jaguárral, tapírral, vízidisznóval és tatuval is.

A Galápagos-szigetek különleges állatai

A szigetek legismertebb állatai a galápagosi óriásteknősök, amelyek a világ legjobban tanulmányozott vadállatai közé tartoznak. Igazi különlegességnek számítanak a galápagosi pingvinek, a Darwin-pintyek, melyek szigetről szigetre változnak, illetve a kéklábú szula. A terület híres az itt élő leguánokról is, amelyek között vannak tengeri, illetve szárazföldi, varacskosfejű leguánok. A szigetek különlegessége, hogy a part mentén, a csapadék szegénységnek köszönhetően főleg kaktuszos bozót képezi a növényvilágot, a szigetek belsejében azonban az 1000-2000 mm-es csapadékmennyiségnek köszönhetően trópusi esőerdők is kialakulnak.

Az Andok hegység ritka élővilága

A hegység szintén rendkívül gazdag élővilágnak ad otthont. Az emlősök közül talán a két legfontosabb a vikunya, illetve a guanakó. Ezek a tevefélék családjába tartozó fajok, a régió két vadonélő teveféléi. Legközelebbi rokonuk a háziasított láma és alpaka. A cukiságfaktorért a csincsillák felelnek, a hegység legismertebb élőlénye, azonban talán a kondorkeselyű, amit más néven andoki kondorként is ismerünk. A hatalmas ragadozó szárnyfesztávolsága a három métert is meghaladhatja, ezzel a Föld egyik legnagyobb madara. Élettartama is kiemelkedő, akár 70 évig is élhet. Mérsékelten fenyegetett faj, több helyen fogságban tenyésztik, azzal a céllal, hogy a vadonba történő visszaengedésével segítsék a fennmaradásukat.

Mielőtt azonban nekivágunk a különleges élővilág felfedezésének, semmiképpen se feledkezzünk el az utasbiztosításról!

Következő cikkünk: Mi a teendő, ha medvével találkozol?