Dél-Amerika legszebb természeti képződményei

Dél-Amerika régiója csodálatos tájakat, vadregényes vidékeket, meghökkentő földrajzi alakzatokat és egyedülálló élővilágot rejt. Érdekesség, hogy Dél-Amerikában van a legfajgazdagabb élőhely a Földön, ez az Amazónia. Itt az ideje, hogy megismerd vidék legszebb természeti látnivalóit!

A képen természet, kültéri, füst, szivárvány látható

Automatikusan generált leírás

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány fantasztikus helyszínt, melyet érdemes meglátogatni! Persze, ezekkel bátran lehet vitatkozni.

Az Iguazú-vízesés

A különleges Iguazú-vízesés az Iguazú folyón található, Argentína és Brazília határán, amely az Iguazú Nemzeti Park területén helyezkedik el. A vízesés 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, melyek a folyón 2,7 kilométer szélességben húzódnak. A vízesés zuhatagait híres felfedezőikről, illetve az argentin szabadságharc kiemelkedő hőseiről nevezték el. Éppen ezért itt található például a San Martin-, a Victoria-, valamint az Alvar Núnez Cabeza de Vaca- nevű zuhatag is.  A víztömeg a vízeséseken maximum 82 métert esik, átlagos magasságuk 60 méter. Igazán lélegzetelállító a panoráma, ahogyan a vízesést szivárványos vízgőz felhők tarkítják. A vízesések köré egy jól kiépített útvonal vezet, így szinte testközelből élvezhetjük a lezúgó víztömeg hatalmas energiáját. 

A Galápagos-szigetek

A gyönyörű Galápagos-szigetek egy 14 nagyobb szigetből, 6 kisebből és 107 sziklából álló vulkanikus szigetcsoport a Csendes-óceánban. Ecuadorhoz tartozik, annak egy önálló tartományát alkotja. Az első sziget 5-10 millió éve keletkezett forrópontos vulkanizmus következtében. A legfiatalabbak, az Isabela és a Fernandina még mindig alakulnak; a legutóbbi vulkánkitörés 2005-ben volt. A szigetek leghíresebb állatai a galápagonak nevezett galápagosi óriásteknősök vagy elefántteknősök, melyek mára a világ legalaposabban tanulmányozott vadállatai közé tartoznak, és persze a szigetről szigetre különböző Darwin-pintyek, amik valójában nem is a pinty- hanem a tangarafélék családjába tartoznak.

Yungas vidék

A Yungas vidéke egy igazi kihívásokkal és látványosságokkal teli táj, hiszen a méltán híres Amazónia és az Andok találkozásánál található. Az egyik legszebb szakasza Bolíviában lelhető fel, ahol a csodálatos, ködös meredélyek mellett a Yungas út az egyik fő látványosság, amit gyakran neveznek a „Föld legveszélyesebb útjának” is. A La Paz és a Coroico nevű városokat összekötő út csodálatos panorámát nyújt a bámulatos, ködből felbukkanó szerpentinekkel a meredek hegyoldalban, a dús esőerdők szomszédságában. Ugyancsak nagyon népszerű látványosságok a vidéken az inkák által kialakított ösvények, amelyek ma már tökéletes túraútvonalakként szolgálnak. Akik igazi kihívásra és a természet vadregényes vidékeire vágyik, annak tökéletes desztináció lehet a Yungas vidéke!

Caño Cristales 

Ha Dél-Amerika, akkor természetesen nem mehetünk el a természeti kincsekkel teli Kolumbia mellett sem. A Caño Cristales az egyik legkülönlegesebb folyó, amit gyakran neveznek „ötszínű folyónak” is, hiszen a vizében lévő különleges növények legalább öt színben pompáznak egészen szeptembertől decemberig. Decembertől áprilisig a mederben nincs is víz, így ebben az időszakban nem érdemes odalátogatni, de novemberben és júniusban biztosan a legszebb formájában láthatjuk. A vízesésekkel övezett kanyon nehezen megközelíthető, de aki szereti kihívásokkal teli, nem mindennapi helyeket gyűjteni bakancslistájára, annak tökéletes úti cél lesz!

Torres del Paine Nemzeti Park

A chilei Torres del Paine Nemzeti Parkot méltán választották meg 2013-ban a világ nyolcadik csodájának. Az Andok impozáns, különleges formájú hegycsúcsai, a növényekkel teli színes fennsíkok, az érintetlen élővilág, a türkizkék hegyi tavak és a távolban magasodó gleccserek elképesztő látványt nyújtanak az odaérkezőknek. A Torres del Painét gyalogos ösvényeken keresztül lehet megközelíteni, amelyek igazi kihívást jelentenek, de minden lépést megér a panoráma, ami a parkban fogad. A területen az élővilág is rendkívül gazdag, különleges állatfajokkal találkozhatunk, mint például a chilei villásszarvas, pumák, guanakó, culpeo pamparóka és felföldi bűzösborz. 

Aparados da Serra Nemzeti Park

Brazília telis-tele van bámulatos természeti képződményekkel. Az Aparados da Serra Nemzeti Parkba látogatva felfedezhetjük a szubtrópusi erdővel és meredek hegyoldalakkal körülvett Itaimbezinho kanyont, melynek mélysége több, mint 700 méter. Akik kedvelik a kihívásokat és nem riadnak meg a meredek sziklák mentén húzódó ösvényektől, azoknak egy életre szóló élmény lehet a kanyonhoz vezető túra. A kirándulás alkalmával számos különleges állatfajjal is találkozhatsz, mint például a vörösmaszkos amazon, a sörényes farkas vagy a barna bőgőmajom.

Amazonas esőerdők

Az Amazonas-medence vagy Amazónia Dél-Amerika azon északi része, amely a Guyanai- és Brazil-masszívum, továbbá az Andok között helyezkedik el. Az Amazonas folyó és mellékfolyói szelik át. Jelentős része trópusi esőerdővel borított, nevét a fő folyójáról kapta. A hatalmas erdőségek miatt a Föld tüdejének is nevezik. Az Amazonas-medence területén található a világ legnagyobb egybefüggő trópusi esőerdője, amely magába foglalja Brazília, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana egyes területeit. Őserdője növényfajokban gazdagabb, mint Afrika vagy Ázsia őserdői. A faji változatosság itt a legnagyobb a Földön, több mint 2,5 millió állat- és közel 0,5 millió növényfajnak ad otthont.

A világ egyedülálló természeti helyszínei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Biztonságos utazásra fel!

Következő cikkünk: Spanyolország legszebb természeti képződményei