Elveszett civilizációk nyomában

Az internet korában minden információ csupán egy kattintásra van tőlünk. Így a régi korok által ránk hagyott épületek, városok képei is bármikor megtekinthetők. Azonban minden alkalommal bebizonyosodik, hogy hiába láttunk valamit képen ezerszer, élőben teljesen más élményt nyújt. Ez pont így van a ránk marad, már letűnt civilizációk városaival, építményeivel is. Összeszedtük a legkülönlegesebb helyszíneket, amelyeket érdemes felkeresni.

Elveszett-civilizaciok-nyomaban-(1).jpg

Teotihuacan

Az ókori Mesoamerika gyöngyszeme. A Mexikóvárostól északra található város ősi piramisai, az "Istenek városa", ahol az Ég és Föld találkozik. A hatalmas Piramis a Nap és a Hold Piramisa, a letűnt az azték kultúra és építészet ma is álló tanúja.

A város híres terjedelmes lakónyegyedeiről, az úgynevezett “Holtak útjáról” és számtalan, jó állapotban fennmaradt falfestményéről.

Pompeii

Az ókori Római Birodalom egykori virágzó városát a Vezúv 79-es kitörése pusztította el. A várost hatalmas vulkáni hamu- és lípillittömeg temette teljesen maga alá. A városra szinte véletlenszerűen bukkantak rá a 16 században, a Sarno-folyó szabályozási munkálatai miatt. Kiterjedt régészeti kutatások 1748-ban kezdődtek, mára pedig újra járhatóak, a nagy mértékben dokumentált és feltárt város utcái.

Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a világörökség része. Egyszerre lenyűgöző és sokkoló, ahogy a közel kétezer éve elpusztult várost, az időben megdermedve látogathatjuk, benne az egykor a várost lakó emberek lenyomatával.

Machu Picchu

Machu Picchu, az Inka Birodalom gyöngyszeme a perui Andokban található. A város szinte felhőkbe burkolózva kínál páratlan panorámát nyújt a környező tájra.  Az inkák fejlett mérnöki és csillagászati tudásáról a kőből faragott épületek és teraszok tanúskodnak.

Az 1450 körül alapított város csupán szűk egy évszázadig volt lakott, 1570 körül elhagyták lakói. Majd 400 évig a természetre volt bízva és csak 1911-ben fedezték fel újra. A tökéletesre csiszolt és hibátlanul illesztett gránittömbök még mai szemmel nézve is impresszív teljesítményről tanúskodnak.

Ezeknek a lenyűgöző világörökségi helyszíneknek a meglátogatása Téged is életre szóló élményekkel gazdagít. Indulás előtt azonban ne felejts el gondoskodni a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!

Következő cikkünk: A legjobb magyar borvidékek