Fedezd fel az ázsiai szigetvilágot: utazás Indonéziába

Indonézia Délkelet Ázsia legnagyobb kiterjedésű és egyik legnépszerűbb utazási célpontja. Teljes egészében szigetországról beszélünk, több mint 17 ezer szigete közül egy sem érintkezik szárazföldi kontinenssel. A legnépszerűbb célpont Bali szigete lett, azonban mellette szinte bármelyik sziget ideális célpont lehet nyaralásra, hiszen mindegyik különleges élővilággal és gyönyörű környezettel várja az odalátogatókat.

Utazas-Indoneziaba-(1).jpeg

Főbb szigetei

Indonézia több száz különálló etnikai és nyelvi csoportból álló lakossága meghaladja a 270 millió főt, ezzel a világ 4. legnépesebb országa. 17 ezer szigete közül körülbelül 6000 rendelkezik állandó lakossággal. Az embereknek nagyjából 60%-a Jáván él, a főváros, Jakarta is itt található. Ez a világ egyik legsűrűbben lakott területe.Jáva a Nagy-Szunda-szigetek közé tartozik, Szumátrával, Borneóval (ami Indonézia legnagyobb szigete) és Celebesz-el együtt. A Jávától keletre húzódó szigetvilágot illetik a Kis-Szunda-szigetek jelzővel, Celebesz és Új-Guinea között találhatóak a Maluku-szigetek illetve Nyugat-Új-Guinea, vagy helyi nevén Pápua.

Időjárás

Indonézia az egyenlítőn helyezkedik el (az egyetlen Ázsiai ország, amelyik átnyúlik a déli féltekére), ennek megfelelően időjárása trópusi. Ennek a két legfontosabb ismérve, hogy hőmérséklete nagyjából állandó, egész évben 24-28 fok között mozog, illetve, hogy egy esős és egy száraz évszakot tudunk elkülöníteni. Az esős évszak májustól tart körülbelül októberig, és az éves csapadékmennyiség jelentős része ekkor tapasztalható. Ezért mindenképpen érdemes télen, esetleg tavasszal utazni, mert gyakori esőzések miatt erősen párás idő nem túl kellemes, ráadásul számos programot elmoshat az eső.

Kultúra

A buddhizmus, a hinduizmus, a konfucianizmus, az iszlám, a gyarmatosító keresztény európai hatalmak, a bennszülött törzsi pogányság különböző formái mind erősen hatottak a mai indonéz kultúra kialakulására. Ennek az eredménye nagyjából pont az, amit várnánk. Hihetetlen sokszínűség, kulturálisan és etnikailag egyaránt. A belső szigeteken négy fő kulturális csoport létezik: szunda (Nyugat-Jáva), jávai (Közép- és Kelet-Jáván), madura (egy kelet-jávai szigeten Surabaya mellett) és balinéz (Bali szigetén). Az utazás előtt tehát mindenképpen érdemes felkészülni arra, hogy számos különböző ember típussal fogunk összefutni.

Ne feledkezzünk bele azonban Ázsia szigeteinek hívó szavába, az utazás előtt mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről.

Következő cikkünk: Utazz Indiába!