Fontos tudnivalók az osztrák felsőoktatásról

A legtöbb külföldön tanuló magyar diák valamely osztrák felsőoktatási intézménybe jár. A közeli Ausztria Budapestről is legfeljebb három óra utazás vonattal, de Győrből csupán másfél óra alatt elérhetünk Bécsbe. Az osztrák fővárosban a Bécsi Egyetem a legnépszerűbb a magyar tanulók körében. Mivel egész könnyen megoldható az ingázás is, így a levelezős hallgatónak sem nagy kihívás jelentkezni.

 

A képen személy, beltéri, asztal, étterem látható

Automatikusan generált leírás

Mit érdemes tudni az osztrák felsőoktatásról?

Az osztrák felsőoktatási intézmények igazán széles körben kínálják német és angol nyelvű, magas színvonalú képzéseiket. Graz, Innsbruck, Salzburg mellett a legtöbb egyetem Bécs városában található. A felsőoktatási intézmények alap- és mesterképzéseket, osztatlan és doktori tanulmányokat is kínálnak az ide felvételizőknek.

Ahogyan Németországban, úgy Ausztriában is ingyenes a felsőoktatás, szemeszterenként mindössze körülbelül 17,5 eurós regisztrációs díjat kell fizetni, amelyből a hallgatói önkormányzat a különböző szolgáltatásokat fedez. Hároméves alapképzés esetén nyolc, kétéves mesterképzés esetén pedig hat félév van ingyen, tehát egy évet lehet “csúszni” a képzési időn belül. Utána már fizetni kell, alapképzésen szemeszterenként körülbelül 363,36 eurót. A legtöbb alapképzés német nyelvű, angol nyelven leginkább a gazdaság és a turizmus területén, illetve a mérnöki szakokon tanulhatunk. A mesterszakok között több az angol nyelvű képzés, de ezekért ugyanakkor gyakran - az alapképzésen is - fizetni kell. Az osztrák rendszer különbséget tesz a kutatóegyetemek és a főiskolák (Fachhochschule) között: míg előbbiekben inkább elméleti képzést kínálnak, utóbbiakban gyakorlati képzés folyik, legalább féléves szakmai gyakorlattal. Bizonyos tárgyakat, például gazdasági vagy mérnöki képzéseket elsősorban a főiskolákon találhatunk meg - írja az Engame.

A téli szemeszter október elejétől január végéig, a nyári szemeszter pedig március elejétől június végéig tart. A kiköltözést követően három napon belül kell jelentkezni a helyi önkormányzatnál, hogy lakcímkártyát szeretnénk készíttetni. Ha három hónapnál tovább maradunk Ausztriában, tartózkodási engedélyre van szükségünk.
 

Forrás: https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/Igy_szerezhettek_kulfoldi_diplomat_ingyen_t_H0PMHX 

Ne felejtsük megkötni a maximális komfortot nyújtó, diákok számára is ideális utasbiztosítást!

Következő cikkünk: Fontos tudnivalók az angol felsőoktatásról[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']