Hogyan tervezz menetrendet az utazásodhoz?

A nyaralás megszervezése mindenkinek más élmény: van, akinek legalább olyan izgalmas a szervezés, mint maga az utazás, viszont sokaknak okoz fejfájást a tervezési időszak. Akármelyik csoportba tartozik az ember, nincs mese, a pontos tervezés elengedhetetlen a gördülékeny, élménydús nyaraláshoz.

menetrend-(1).jpeg

Különösen akkor fontos a megfelelő menetrend összeállítása, ha többen utazunk, legyen szó családi vagy baráti programról, érdemes megtalálni a közös hangot, hogy mindenki jól tudja érezni magát. Mindenki határozza meg, milyen jellegű nyaralásra vágyik, hiszen mindenki másképp szeret kikapcsolódni: van, aki a tengerparton süttetné a hasát egész nap, de ez az aktív pihenés kedvelőinek nem biztos, hogy alkalmas lenne. Ezért vagy próbáljuk megtalálni az aranyközéputat vagy készüljünk több programmal is, így a városnéző túra alatt a kevésbé aktív nyaralók vehetnek búvárleckét, vagy foglalhatnak asztalt egy szimpatikus étterembe.

Beszéljük meg azt is, hogy milyen szállás lenne a megfelelő mindenki számára, vessük össze az előnyöket és a hátrányokat is. Inkább kifizetjük a drágább, kényelmesebb szállást vagy az olcsóbb apartman mellett egyezünk meg, észben tartva, hogy az esetleges házimunkával is számolnunk kell? Ideális mindenkinek a szálloda vagy inkább egy otthonosabb Airbnb a preferált? Ha meg tudunk egyezni a szállást illetően, sokkal kevesebb konfliktusra számíthatunk érkezéskor, a nyugodt pihenés pedig nagyobb eséllyel garantált. 

Akár felnőttekkel, akár gyerekekkel utazunk, fontos, hogy mindenkinek meg legyen a maga felelőssége vagy feladata. Legyen valaki, aki a navigációban segít, aki fényképez, aki hoz naptejet, hajszárítót, így nem csak elkerülhetjük a feleslegesen elpakolt holmikat, de egyszerűbb kézben tartani a feladatokat, ha több ember között oszlanak el. 

A legnagyobb konfliktusforrás a pénzügyek rendezése. Ezt mindenképpen vitassuk meg, mielőtt útnak indulnánk, hiszen semmiképpen sem szeretnénk helyben vitatkozni arról, hogy ki mit fizetett és mit nem. Legyen egy becsült összeg, amelyben a kötelező költségek, mint az utazás, szállás és hasonlók szerepelnek, így ezzel mindenki tud számolni. Az pedig, hogy a közös étkezés, szórakozás, programok összegét hogyan rendezzük, csak megbeszélés kérdése. A Revolut mobilalkalmazásban például lehetőségünk van számla szétbontására, így, ha valaki egyben kifizeti mondjuk a vacsorát, arányosan vagy számla alapján lebonthatja az összeget a csoport tagjaira, így mindenki tudja miért mennyit fizet. 

Hiába tökéletes az utazási menetrendünk, váratlan meglepetések mindig érhetnek nyaralás során, így a felmerülő költségek elkerülése érdekében mindig kössünk utasbiztosítást!

Következő cikkünk: Olcsó városnéző programok