Horvátország pénzneme

Horvátország pénzneme 2023. január 1-től az euró. A legtöbb magyar pontosan tudja, hogy Horvátország pénzneme a horvát kuna volt, végtére is rengetegen járnak nyaranta az Adriai-tengerhez pihenni. Azt már kevesebben vágják rá kapásból, hogy a váltópénze a lipa. Előbbi jelentése nyest, utóbbié hárs. A nyest szimbolikus: a középkorban a nyestbőr népszerű váltóeszköz volt, a pénzt helyettesítette, innen a kötődés. A horvátországi magyar nyelvjárásban kúna formában írják a pénznemet.
 

horvat-kuna-(1).jpeg

A kuna 

Pénzérméből 1, 2 és 5 kunás létezik, lipából az 1 a legkisebb, az 50 a legnagyobb címlet, de az 1 és 2 lipással már alig találkozni. Az érméken az állat és növényvilág elevenedik meg, a kunákon fülemüle, kékúszójú tonhal és likai barnamedve látható, a lipákon többek között kukorica, dohány és olajfa, tehát a Horvátországban előforduló élőlények. A legkisebb bankjegy az 5, a legértékesebb az 1000 kunás, összesen nyolc különböző létezik. Ami a hátoldalukat illeti, Varasd, Dubrovnik, Fiume, Eszék és Split is látható rajtuk, az 1000 kunáson I. Tomiszláv király szobra, valamint a zágrábi Mária Mennybemenetele Székesegyház van. Az aktuális árfolyamtól függően váltják, 2020-ban 1 kuna körülbelül 46 forintot ér. Érdekesség, hogy a 2 kunás és a 10 forintos érme alakra és súlyra szinte megegyezik, ami becsapja a horvát automatákat.

A horvát pénznem története

A középkori Horvátországban sokféle idegen pénz forgott, 1018 után pedig saját pénzt vezettek be. 1255 és 1384 között a horvát bán nyesttel díszített érméket veretett (báni dénár), de később ezek az érmék az ország önállóságának csökkenésével fokozatosan visszaszorultak. A jelenleg használatos kunát 1994 nyarán vezették be az addigra már elinflálódott dinár helyett, 1 kuna = 1000 dinár értékben. A névválasztás vitákat gerjesztett a horvátországi szerb kisebbség körében, hiszen a szerbeket üldöző Független Horvát Államnak is ez volt a pénzneme, ami – véleményük szerint – nemkívánatos kontinuitást fejezne ki. A horvát kormányzat ezzel szemben a római kori és középkori hagyományok jelentőségét állította szembe, valamint azt, hogy már a Horvát Bánságban is tervezték a kuna bevezetését. Az ellenzők inkább a kruna (a korona horvátul) pénznevet javasolták az osztrák-magyar koronára utalva. Végeredményben a vita fölöslegesnek tekinthető, ha figyelembe vesszük, hogy a kuna, mint fizetőeszköz a horvát történelem sokkal nagyobb részén ível át, mint amit második világháborús bábállam képvisel.

Pénzváltás Horvátországban

Pénzváltásra rengeteg helyen nyílik lehetőség, legtöbbször díjmentesen, ám inkább itthonról vigyünk kunát, ha nyaralni megyünk. Ha euróval fizetünk, azt a vendéglátóhelyeken rosszul váltják. Fontos szem előtt tartanunk a kuna árfolyamát. Nem mindegy, hogy 1 kunát 42, 44, 46 vagy 50 forintért veszünk meg. Nagyjából azt lehet mondani – kis eltéréssel, de – a kuna árfolyama követi az euróét. Ha drágul az euró, a kuna is drágul, ha esik, mindkettő esik. 2 Ft eltérés egy nyaralási költségvetésben, egy vacsora ára is lehet. Ennek megfelelően nyaralásunk előtt érdemes figyelni a valutaváltók árfolyamait és alacsony árfolyamon beváltani mindent. Sokszor sajnos akár 3-4 forinttal drágábban vehetünk fel készpénzt Horvátországban az automatából, mint ha itthon előre beváltottuk volna. Ha mégis kint akarjuk beszerezni a költőpénz, a hivatalos váltóhelyekkel járunk a legjobban. A fentiekre megoldást jelent a középárfolyamos bankkártyás fizetés.

Milyen árak vannak Horvátországban?

A horvátországi üdülés során jellemzően középszintű árakra számíthatunk a szállás, az ételek, italok és az egyéb szolgáltatások, szórakoztató programok terén. Éttermi étkezés esetén a legkedvezőbb áron pizzát vagy tésztaféléket választhatunk, melyek ára kb. 40-70 kuna között mozog. Átlagosan egy négytagú család vacsorája egy helyi vendéglőben kb. 200-350 kunába kerül - előétel, desszert és italok nélkül. Az italok árai megfelelnek a kávézók árszínvonalának. A strandon különösen népszerű nassolnivalók közül a palacsinta körülbelül 15-20 kunába, a fánk 5-10 kunába kerül, míg a főtt kukorica 10-15 kuna. A napi bevásárlásokat érdemes a nagyobb diszkont áruházakra ütemezni. Több ilyen üzletlánc is van már Horvátországban, mint például Plodine, Lidl vagy Konzum. Egy kiló kenyér 12 kuna (kb. 500 forint) és 10-15 kuna (kb. 500-650 forint) a felvágott. Italokat is érdemes itt venni, ha spórolni szeretnénk. A literes sör 10 kuna, míg ugyanez az ital gyakran a szomszédos kis boltban akár 20 is lehet.

A valutaváltás mellett a másik legfontosabb teendő a horvát nyaralás előtt a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása!

Következő cikkünk:
Montenegró pénzneme