Hova utazzunk az augusztus 20-i hétvégén?

Augusztus 20. hazánk nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. István király emlékére. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik – Magyarország fővédőszentjének tiszteletére tartott – főünnepe, amely mindig munkaszüneti nap. Ha augusztus 20. nem szerdára esik, akkor hosszú hétvégét biztosít a magyar lakosságnak. A nyár vége közeledtével gyakran ezekben a napokban utaznak el pihenni és kikapcsolódni az üdülni vágyó magyarok. De vajon hova érdemes elutazni erre a pár napra? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány külföldi desztinációt, melyek könnyen, pár óra alatt megközelíthetőek autóval, busszal vagy repülővel és garantáltan szép emlékekkel gazdagítanak minket.

A képen beltéri, abrosz, zöld, ágy látható

Automatikusan generált leírás

Prága

Csehország fővárosa, Prága sok mindenben emlékeztethet minket Budapestre. A Moldva két partján elterülő város egyik fele dombos, míg a másik teljesen sík. Ismerős, nem?  Éppen akkor Prága jóval kisebb, mint Budapest, tulajdonképpen egy édes kis ékszerdoboz, amelyet akár gyalogszerrel is kényelmesen fel lehet fedezni. Gyakran hívják „száztornyú városnak”, „arany városnak”, vagy egyszerűen a városok királynőjének. 

A képen kültéri, égbolt, víz, település látható

Automatikusan generált leírás

A települést átszelő folyó dombos oldalán, a Hradzsin-negyedben terpeszkedő vár impozáns látványt nyújt. A várnegyed épületei és az innen elénk táruló panoráma elbűvölő. Itt járva ne hagyjuk ki a Klementinum épületegyüttesét, mely a világ egyik legszebb könyvtárát rejti. A Károly hídon átsétálva szinte azonnal a régi városközpont gyönyörűséges épületei között találjuk magunkat. Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított történelmi óváros szívében az Óvárosi teret találjuk. Bár a teret körül ölelő összes építészeti alkotás szép, a legnagyobb figyelemre okot adó épület mégis az Orloj. Különlegességével egyértelműen kiemelkedik a többi közül. Ez nem is csoda, hiszen a 15. századból származó hatalmas időmérő szerkezet órajátéka különleges látvánnyal jutalmazza az ide érkezőket.

Róma

Olaszország fővárosának szépsége megigéz, letaglóz és egy életre rabul ejt. Története több mint két és fél ezer évet ölel fel. A Római Királyság, a Római Köztársaság és a Római Birodalom fővárosa volt a történelem során. Ahogy mondani szokás, legalább egyszer az életben bele kell feledkezni macskaköves utcáiba, az egykor dicső birodalom fennmaradt emlékeinek csodálásába és azokba a mennyei ételekbe, amelyeket csakis itt kóstolhatunk. 

A képen égbolt, épület, kültéri, régi látható

Automatikusan generált leírás

A számos izgalmas látnivaló közül a város szívében fekvő klasszikus nevezetességeket célszerű először felkeresni. Ehhez a legjobb, ha bázisul és egyben kiinduló pontul a Spagna negyedet és vele együtt a Piazza del Popolo-t választjuk. A Popolo térről akár gyalogosan is elérhetők a legnagyobb izgalomra okot adó épületek, látványosságok. Így a Villa Medici, a Borghese Galéria, a Piazza di Spagna téren található Spanyol lépcső, a Trevi kút, a Piazza navona tér és a Pantheon is. Róma egyik monumentális épülete a carrarai márvánnyal díszített Monumento a Victor Emmanuel II National Monument. Habár a felsorolt nevezetességek mindegyike megigézi az utazót, nem szabad elfeledkezni arról, hogy Róma nem lenne az, ami a Colosseum nélkül. Az egykori gladiátorviadalok helyszínéül szolgáló hatalmas amfiteátrum maga Róma. Nem véletlenül írta Beda Venerabilis, hogy „Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is”! Ezt a mondatot csak és kizárólag ott a Colosseumban állva érthetjük meg. Így nem túlzás azt mondanom, hogy a Colosseumot egyszer az életben mindenkinek kötelezően látnia kell. Igaz, ezzel párhuzamosan a Forum Romanum romjai is igen jelentőségteljesek és szintén felkeresésre méltók. Persze a Rómába tett út nem lehet teljes Vatikánváros meglátogatása nélkül! Hiába, a Szent Péter-bazilika a Sixtusi-kápolnával és a Vatikáni Múzeummal páratlan élményt tartogat. Róma történelmi központját az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította. Múzeumai és műemlékei, mint pl. a Vatikán múzeumai és a Colosseum a világ 50 leglátogatottabb turisztikai célpontjai között vannak. A város ínyenc gasztronómiája világhírű, érdemes felfedezni! 

Párizs

A szerelem városa minden utazó vágyálma, a romantikus lelkek Mekkája és egyben Európa legnépesebb városa. Ahogy Rómát, úgy Párizst is kötelezően fel kell venni a bakancslistára! A francia főváros sokszínűsége, a Szajna partján terpeszkedő óváros épületeinek szépsége, a gazdag történelmi múlt, az isteni macaron és a helyi konyha különleges fogásai mind-mind indokot adnak megcsodálására.

A képen égbolt, kültéri, épület látható

Automatikusan generált leírás

 Ha már Szajna, akkor a partján magasodó Notre-Dame-székesegyház gótikus szépsége kötelező látnivaló lenne. Azért csak lenne, mert az ismert tűzesetben jelentős károkat szenvedett, de ennek ellenére azért érdemes útba ejteni. Szerencsére a város másik jelentős katolikus épülete, a Sacré Cœur-bazilika sértetlenül várja az utazókat. Csak úgy, mint a Párizs jelképévé vált, Gustave Eiffel tervezte Eiffel-torony. A francia romantikázás következő kihagyhatatlan állomása nem is lehet más, mint a Champs Élysées és a Diadalív. A végtelenül hosszúnak ható sugárút divatos boltjai, éttermei és kávéházai egésznapos programként szolgálnak. Habár a vásárolgatás izgalma sok nő figyelmét elveszi, azért mindenképp célszerű időt szakítani a Louvre és a párizsi Operaház megcsodálására is!

forrás: https://www.invia.hu/blog/ide-utazz-az-augusztus-20-i-hosszu-hetvegen/ 

 

Bárhova is utazunk, gondoskodjunk családunk kényelméről és kössük meg az ideális utasbiztosítást!

Következő cikkünk: Horvátország legszebb vízesései