Így használd a légkondit a nyaralás során

A repülőn vagy a tömegközlekedésen nem, az autónkba, vagy a szállásunkon azonban már tudjuk befolyásolni a légkondi használatot. Ez az eszköz a helyes használat a mellett az utazás során is jó barátunk. Azonban, ha nem megfelelően alkalmazzuk, akár komoly kellemetlenséget is okozhatunk vele. Most bemutatjuk, hogy ezt miképp kerüld el!

Helyes-legkondi-hasznalat-(1).jpg

Miért használd helyesen a légkondit?

A klímaberendezés helyes használata fontos, mert ellenkező esetben kellemetlen érzéseket tapasztalhatunk, de akár le is betegedhetünk. És valljuk be, senki nem szeretné a nyaralást gyengélkedéssel tölteni.

A légkondicionáló ideális körülményeket teremt olyan baktériumok számára, amelyek légiós betegséghez vezethetnek, illetve az asztma, vagy egyéb légúti betegségekre is súlyosbító hatással vannak. A rendszeres karbantartással és tisztítással ezt azonban könnyedén elkerülhetjük. A túlzottan nagy hőmérséklet különbség hősokkhoz vezet, ami szédüléssel, fejfájással jár. Amikor a hűvös levegő közvetlenül éri a testünket, akkor nagyobb esély van a megfázásra, izületi fájdalmak kialakulására.

Így használd helyesen

A helyes használattal viszont ezek a kellemetlenségek mind elkerülhetőek. Ráadásul nagyban javítja a közérzetünket és segít a koncentrálásban, ami főként a vezetés közben hasznos, illetve az éjszakai pihenést is megkönnyíti.

A legfontosabb szabály, hogy a külső hőmérsékletnél, 5-8 Celsius-foknál alacsonyabb soha nem legyen a hűtött tér. Továbbá a légkondi a közhiedelemmel ellentétben a levegőt nem cseréli, csupán hűti, ezért mindenképpen szükség van a hagyományos szellőztetésre is.

A klímaberendezés működése közben szárítja a levegőt, ami a hőérzetünkön is javít, azonban ügyelni kell rá, hogy nyáron 45-50% alá ne csökkenjen a páratartalom, mert az fejfájáshoz, szem- vagy torokszárazsághoz, illetve egyéb kellemetlenségekhez vezethet. Emiatt ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is!

A fenti szabályok betartásával nyugodtan használhatjuk a légkondit, hiszen kellemesebbé teszi a nyaralást, felhőtlen kikapcsolódást biztosít és még a hosszabb autóutakat is elviselhetővé teszi.

Figyeljünk oda másokra

Akár a nyaralás, akár a hétköznapi élet során fontos eleme a légkondi használatnak, hogy odafigyeljünk a többiekre. Vannak, akiknél erős allergiás reakciót vált ki a klímahasználat, illetve mindenkinek más a hőérzete is. Ezért mindig kérdezzük meg a velünk egy légtérben lévőket, hogy nekik mi az ideális, eltérő igények esetén pedig igyekezzünk kompromisszumot kötni.

Bárhová is utazunk a légkondi helyes használata mellett a megfelelő utasbiztosítás megkötése is kulcsfontosságú!

Következő cikkünk: Veszélyes sérülések a nyaralás során