Kalandok és olcsó utazás: stoppal a világ körül

Az utazás alapvetően nem olcsó mulatság, ezért számos technikával próbáljuk csökkenteni a költségeket. A backpacking fogalmát már biztosan sokan hallották, ilyenkor az ember kevés holmival – gyakran csak egy hátizsákkal – fedezi fel a világot. Ennek a stílusnak gyakori velejárója a stoppolás gyakorlata. Ettől sokan félnek, azonban a megfelelő hozzáállással, illetve felkészüléssel abszolút kivitelezhető.

Stoppal-a-vilag-korul-(1).jpeg

Miért jó stoppolni?

A stoppolás nem a legegyszerűbb utazási mód. Nem is érdemes a hatékonyság szempontjából megközelíteni a dolgot. Sokal inkább kell egyfajta életstílusként gondolni rá. Amellett, hogy olcsó utazási mód számos kalandot tartogat magában. Új embereket ismerhetünk meg, izgalmas beszélgetéseket folytathatunk, nem mellesleg megtanít egy számos hasznos készséget, mint például a rugalmasság és a türelem. Emellett elég fenntartható módja az utazásnak és növelheti az önbizalmat is.

Tervezés, útvonal, stratégia

Az első és legfontosabb szabály, hogy nem mindenhol legális a stoppolás. Az utazás előtt mindenképpen érdemes erről előre tájékozódni. Általánosan elmondható, hogy börtönök közelében, autópályákon, illetve a közvetlen felhajtókon általában tilos, viszont vannak egész országok, ahol ez tiltott gyakorlat.

Ha megvan az útvonal akkor érdemes kinézni magunknak csomópontokat, feljegyezni a nagyobb utak, közbe eső városok neveit és elhelyezkedését, mert nagy eséllyel nem fogunk tudni egy fuvarral eljutni a célunkhoz.

A táblák használatáról megoszlanak a vélemények, ezek segítségével az autósok azonnal látják az úti célunkat,azonban lehet, hogy pont emiatt nem állnak meg, mert csak egy darabig tudnának elvinni, illetve tábla hiányában a gyanús alakoknak bármikor mondhatjuk, hogy nem abba az irányba tartunk amerre ők.

A legjobb helyek és a megbízható fuvar

A legjobb stoppos helyek mindig a város szélén vannak, ahol nagyobb eséllyel találunk autósokat, akik a jó irányba haladnak. Emellett benzinkutak, pihenőhelyek is jó választásnak bizonyulnak. Itt ráadásul meg tudod közelíteni a szimpatikusabb autósokat, így nagyobb részben tudsz beleszólni abba, hogy ki visz el.

A biztonság érdekében

Érdemes nem egyedül, hanem párban stoppolni. Minden beszállásnál elküldhetjük SMS-ben az autó rendszámát valamelyik ismerősünknek, illetve vész esetére készülhetünk akár paprika spray-vel is. Mindig tartsd észben, hogy nem kötelező sehova sem beszállni!. Ha nem szimpatikus az illető, aki megállt, akkor nyugodtan mondd meg neki, hogy nem arra tartasz. Azonban általában a stoppolás sokkal veszélytelenebb, mint azt sokan gondolják. Állj hozzá pozitívan, készülj fel különböző beszéd témákkal (honnan jön az illető, aki felvett, mióta van meg az autója, szokott-e felvenni stopposokat stb.) és élvezd a kalandokat!

Azonban mielőtt nekivágunk, semmiképpen se feledkezzünk el a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!

Következő cikkünk: A legjobb strandok Horvátországban