Kirándulás Veszprémben

Veszprém városa az azonos nevű megye székhelye, a környék szellemi és kulturális központja, valamint közkedvelt turisztikai célpont. Veszprém, a királynék városa elnevezését annak okán kapta, hogy I. István király feleségének, Gizellának a kedvenc tartózkodási helye volt a település. Később évszázadokon át a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat, és viselték a királyné kancellárjának címét. Veszprém különleges látnivalókat rejt, érdemes felfedezni!

A képen több látható

Automatikusan generált leírás

Veszprém városa a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el, három kistáj találkozásánál: északról, északnyugatról a Bakony hegyvonulata, délről a Balaton-felvidék, keletről pedig a sík Mezőföld északnyugati nyúlványa által határolt, átlagosan 270 m tengerszint feletti magasságú Veszprémi-fennsík területén. Veszprém a legmagasabban fekvő megyeszékhely: felszíne átlagosan 260-270 méterrel található a tengerszint fölött. A városba érkező első benyomása egy hegyek félkaréjával ölelt (fenn)sík-vidéki város képe, amely aztán a központ felé közeledve markánsan megváltozik. A Séd folyó meanderszerű kanyargásával a fennsíkot feldarabolja, s a városon belül nem ritkán 30–40 méteres szintkülönbségeket alakított ki. Az ilyen módon eldarabolódó területek városrészeket alkotnak.

Veszprém belvárosát jelentősen felújították az elmúlt években, így gyönyörű sétát lehet tenni a műemlék épületek, mint például a Pósa-ház és a Városháza között. A palotákból, múzeumokból és templomokból álló várnegyed egyetlen sétálóutca, de ez az ország legépebben fennmaradt barokk utcája. A várnegyed bejárata az Óváros térről nyílik, így itt célszerű kezdeni a város felfedezését a tér szép polgárházaival. A 48 méter magas Tűztorony védelmi célokat szolgált: tetejéről egész Veszprémet szemmel lehetett tartani, innen igyekeztek mihamarabb észrevenni a városban fellobbanó tüzeket. A toronyba megéri felmászni, mert csodálatos kilátás nyílik a várnegyedre és belvárosra. A régi tűzoltószertárban pedig Veszprém kulináris életét a nagyszerű éttermek, bisztrók és bárok biztosítják.

Veszprém a fesztiválok városa is egyben, a kultúra és a gasztronómia szerelmesei a legkülönfélébb rendezvényeken kapcsolódhatnak ki.

Forrás: https://welovebalaton.hu/toplista/mit-csinalj-egy-nap-alatt-veszpremben

Nagyszerű helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: Pécs török emlékei