Pécs török emlékei

Pécs megyei jogú városa Magyarország délnyugati részén helyezkedik el. A varázslatos szépségű Pécs az ország ötödik legnagyobb települése Budapest, Debrecen, Szeged és Miskolc után. Emellett a Dunántúl centruma, Baranya megye és a Pécsi járás székhelye. Dzsámik, mecsetek, kolostorok. Érdemes felfedezni a török kori Pécset!

A képen épület, kültéri, kormányzati épület, kő látható

Automatikusan generált leírás

Talán az egész országban Pécs a török ereklyékben leggazdagabb városunk. A 150 éves török hódoltság után olyan gazdag építészeti emlékeink maradtak fent, mint a Gázi Kászim pasa dzsámija a város főterén. A Nyár utcában áll az 1591-ben emelt Idrisz Baba türbéje. A síremlék 6 méter átmérőjű és 8,5 méter magas. Pécsett ezen kívül számtalan török kút is van, köztük egy nemrég felújított a Kálvária utcában, de itt található Memi pasa fürdőjének romja is a belvárosban. A Kazinczy utcában jó pár éve megtaláltak Ferhád pasa dzsámijának alapjait. Az Ágoston téri templom déli oldalán a mai napig láthatóak a török építészeti nyomok. A város felett a Tettyei romok, egykor Szatmári püspök nyári palotája volt, amit a törökök derviskolostornak használtak.

Pécs jelképe, a főtér

A Széchenyi tér a pécsi belváros közigazgatási, kereskedelmi és idegenforgalmi központja. A középkorban a város piactere volt, itt állt a városháza és a plébániatemplom. Széchenyi nevét 1864 óta viseli, előtte a legkülönbözőbb elnevezései voltak: Fórum, Városi piac, Főtér. A tér a város egyik központi elhelyezkedésű, emlékművekben gazdag, észak felé fokozatosan emelkedő tere, ahová sugárszerűen tizenkét utca torkollik. A tér főbb látványosságai közé tartozik a már említett Gázi Kászim pasa dzsámija, a Városháza, a Megyeháza, a Nádor szálló, a Zsolnay-kút, az Irgalmasrendi templom, a Szentháromság-szobor és Hunyadi János bronz lovas szobra. A teret a Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt keretein belül felújították. Itt tartják minden év szeptemberében a Pécsi napok alkalmával a Szőlő és Bor Ünnepét, kirakodóvásárral, szüreti felvonulással és a híres pécsi, villányi és siklósi borok kóstolójával és itt állítják fel karácsonykor a város karácsonyfáját.

Forrás: https://teb.eoldal.hu/cikkek/pecs-torok-emlekei/

Elbűvölő helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: Badacsony és környéke

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']