Lagúnák a  sivatagban

Lençóis sivatagja Brazília északi részén található, és az egyik legizgalmasabb természeti látványosság az országban, általában a fehér homokdűnéi miatt ismerik meg. Ezek a homokdűnék azonban csak a sivatag egy részét képezik, az egész terület egyedülálló szépségű, és sok lehetőséget kínál azoknak, akik szeretik a természetet.

Lagunak-a-sivatagban-lencois-(1).jpeg

Aktív kikapcsolódás a sivatagban

Az egyik legnépszerűbb tevékenység a sivatagban a trekking. A környéken rengeteg útvonal található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a sivatag csodálatos látnivalóit, érdemes azonban a csapadékos időszakban idelátogatni. A februártól júliusig tartó esős időszak alatt a homokdűnék közötti völgyek megtelnek vízzel, amit a dűnék falai megtartanak, így több száz lagúnát kialakítva. A látogatók örömére vannak olyan tavacskák, melyek nyitottak, és szabad bennük fürdeni.

A sivatagot környező települések lakosai barátságosak és vendégszeretőek, és szívesen bemutatják a helyi ételeket és életmódot. A környék különleges gasztronómiájának ízei megéri kipróbálni, különösen a fekete babot és a híres kaktuszlekvárt.

A Lençóis sivatagot legjobban az időjárás által határozott évszakok alapján lehet megközelíteni. Az esős időszakban a sivatag zöldellővé válik, a vízesések és tavak telítettek, és az állatok aktívabbak. Ebben az évszakban a hőmérséklet általában hűvösebb, ami ideális a túrázáshoz és a kiránduláshoz.

Évszakok váltakozása

A száraz évszakban, amely októbertől februárig tart, a homokdűnék sokkal magasabbak, a napsütéses időjárás kiváló lehetőséget kínál a homokdűnék felfedezésére és a napozásra. Azonban a száraz évszakban a tavak és vízesések csökkennek, és az állatok kevésbé aktívak.

A legjobb idő a látogatásra tavasszal és ősszel van, ekkor száraz és enyhe idő van. Mivel Brazíliáról van szó, itt télen van meleg idő, intenzív esőkkel, és nyáron (június-augusztus) mérik a legalacsonyabb hőmérsékletet. 

A Lençóis sivatag különleges természeti kincs, amelyet érdemes felfedezni. A lenyűgöző homokdűnék, vízesések, tavak és állatok sokfélesége, valamint a környék hagyományai és kultúrája mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az élmény felejthetetlen legyen. Ha szereted a természetet és kalandot keresel, akkor a Lençóis sivatag a tökéletes úti cél lehet számodra.

Mielőtt azonban elindulnánk erre az utazásra, ne felejtsük el megkötni a megfelelő utasbiztosítást sem, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni az útból!

Következő cikkünk: Idilli botanikus kertek Európában