Legszebb magyar városok

Kis országunk számos meseszép várost rejt magában, melyeket muszáj legalább egyszer látni. Azt, hogy melyik város a legszebb nehéz kijelenteni, hiszen sok esetben az érzelmek is beleszólnak abba, hogy ki melyiket tartja a legcsodásabbnak. Ennek ellenére néhányat most mégis kiemelünk a rengeteg lehetőség közül.

Budapest-(1).jpeg

Budapest

Elsőként Budapest és környéke, mely millió lehetőséget és arcát mutatja meg számunkra. Meg tud lepni nap, mint nap akkor is, ha ott él az ember - minden séta egy újabb felfedezés lehet. Csatangolhatunk a belvárosban a történetekkel teli épületek között, de a természet lágy ölén is piknikezhetünk, ha úgy tartja kedvünk. A Budai Várhegy, amely magában foglalja a Budai Várat, a Halászbástyát és a Mátyás -templomot, Budapest minden részéről látható. A Várnegyed gyönyörű épületeinek és macskaköves utcáinak bejárása önmagában egy kellemes, nosztalgikus élmény lehet. Folytassuk a sétát a Lánchíd irányába - a hídon való átkelés csak egy rövid út, de bármilyen irányba is megyünk, a kilátás gyönyörű. A Hősök tere a város legnagyobb és legimpozánsabb tere, közvetlenül a tér mögött található Városliget nagyszerű menekülést nyújt a város nyüzsgése elől. Itt érdemes megnézni a Vajdahunyad-várat, télen pedig szinte kötelező a Fővárosi Műjégpályán siklani pár kört! A Váci utca talán Budapest leghíresebb utcája, amely a Vörösmarty tértől a Fővám téri Vásárcsarnokig tart, és számos éttermet, üzletet és kávézót kínál. A Budapest szívében található Vörösmarty tér is mindig forgalmas, különösen az évente megrendezett több hetes karácsonyi vásár idején. Itt található a híres Gerbeaud kávézó, valamint a legrégebbi metrónk, az 1-es metró első állomása is, ezzel is érdemes menni egy kört. 

Szentendre

A főváros határát alig átlépve hamar Szentendrén találjuk magunkat, a romantika és a macskakövek városában, legalább egy fagyira muszáj megpihenni valamelyik kávézóban. Szentendre dunai környezetével és Budapest közelségével népszerű hely a turisták számára is, akik el akarnak menekülni a városból, és többet szeretnének látni Magyarországból. Galériákról, művészetről és múzeumairól jól ismert, ez a kulturális jelentőségű város. A Szamos Marcipán Múzeum Szentendre egyik leglátogatottabb látnivalója. Szamos Mátyásnak, a Szentendrei Marcipángyár alapítójának szentelt múzeum betekintést nyújt a látogatóknak a cukrászda csodálatos világába. A kiállítási darabok az épület első emeletén üvegbúrával védve, számos szobor formájában ábrázolnak többek között Disney filmjeleneteket, számos világhírű épületet és látnivalót is. Az alsó szinten egy üzlet is található, ahol a látogatók rengeteg féle formájú és színű marcipán szobrocskákat vásárolhatnak.

A Kovács Margit Múzeum Szentendre egyik legismertebb látnivalója, Kovács Margit művész életének és munkásságának állít emléket. A gyűjtemény rengeteg agyag darabból áll, beleértve lemezeket, edényeket, szobrokat és csempézett falfestményeket, amelyek közül több is a művész édesanyja képeit tartalmazza. Alkotásai egyfajta tisztelgés magyar gyökerei előtt, ezért ezt a kiállítást mindenképp érdemes meglátogatnia annak, akit érdekel a megye kortárs kultúrája. 

A Retro Design Center az 70-es évekből megmentett tárgyak izgalmas gyűjteményét foglalja magában, mint autók, konyhai cikkek, elektromos berendezések, bútorok és játékok, szinte lehetetlen, hogy ne találjon itt az ember számára ismerős és kedves részt ebben a gyűjteményben. Az autókat remek állapotban felújított csodákként állnak helyt ennyi év után is. Akik ebben a korszakban nőttek fel, biztosan órákig leragadnak a nosztalgia varázslatában, de a fiatalabb korosztály számára is ugyanolyan érdekes ez a gyűjtemény. Rendkívül népszerű ez a kis kiállítás, az olcsó belépő mellett és a retro élményért mindenképpen megéri ellátogatni. 

Tihany

A Balaton felé indulva megér egy kanyart a Tihanyi-félsziget, mely Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, elképesztő természeti adottságokkal és a nevezetes tihanyi visszhanggal kápráztat el mindenkit. A tihanyi levendulakertet egy botanikus ültette az első világháború után, egyenesen Franciaországból hozták az illatos növényeket hozzá, és azonnal hatalmas sikert aratott. Ma már a levendula 100 hektáros területen nő, ami virágzáskor lenyűgöző látvány. Vásárolhatunk a közeli gyártó által készített levendula párnákat is, de szedhetünk akár magunknak is a növényből. Ha érdekel a levendulás története, egy kis kiállítást található a központban, amely a helység geológiai múltjáról szól, arról, hogyan él itt ember és természet egymás mellett. 

A Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem nemcsak egy kedves étterem, de az elmúlt idők örökségének bemutatására is fenntartott központ. Átélhetjük, hogyan ettek és ittak az emberek évszázadokkal ezelőtt, amikor az összes ételt búboskemencében készítették, amikor a bor egyenesen a hűvös pincéből érkezett poharunkba, és a pálinkát demizsonból szolgálták fel. Megpróbálhatjuk kinyújtani saját rétesünket, vagy akár megtanulhatunk íjászkodni is!  

Ha egyben szeretnénk látni ennek a festői városnak az összes részét, akkor ideje kivonatra huppanni. Az egész útvonal nyolc kilométer hosszú, körülbelül 30 percet vesz igénybe, a megállók pedig a városközpontban, az apátság közelében, a Rév-Clubnál (vagyis a kompnál, ahol át lehet jutni a Balatonon egészen Siófokig), és a Levendula Központban helyezkednek el.

Ha igazi történelmi városokban szeretnénk időzni, akkor pedig az osztrák határ mellett fekvő Sopront nem szabad kihagyni, amely mesébe illő hangulattal marasztal, hasonlóan az ország ellenkező felében fekvő Egerhez. 

Sopron

Sopron több látnivalóval kecsegtet, mint gondolnánk. Az óváros északi oldalán Sopron főtere található, amelyet gyönyörű és elegáns építészet vesz körül. A tér középpontjában a Szentháromság oszlop áll, amely egy gyönyörű barokk emlékmű, amelyet a pestis végének emlékére állítottak fel. A tér magában foglalja a városházát, a Storno-házat és a Fabricius-házat is, az adventi időszakban pedig a karácsonyi vásár helyszíne is.

Sopron fő nevezetessége és a város szimbóluma az 58 méter magas Tűztorony. Érdekesség, hogy egykor az őrök az erkélyen szoktak állni, hogy figyelmeztessék az embereket a közelgő tűzesetekre és a lehetséges ellenséges támadásokra.

Eger

Az észak-magyarországi királyi város, Eger termálvizeivel, gazdag barokk kastélyaival és templomaival tűnik ki. Természetesen az Egri vár a központi érdekesség, amelyet mindenki meglátogat, ha Egerben jár. Nem csoda, hiszen a remek állapotban fennmaradt vár azonnal visszarepít minket a középkorba, ebben nagyrészt a vezetett túrák és felkészült túravezetők történetei segítenek. Az Egri várban az a legjobb, hogy nem csak a vár történelmi pillanatainak megismerése az egyetlen dolog, amit itt csinálni lehet: a vezetett túrát tehetünk a vár alatti védekező kaszinákban is, ahol egy másik oldalról ismerhetjük meg az eseményeket, de megismerkedhetünk a történelmi pénzérmékkel is a pénzverő múzeumban, és megtekinthetjük a művészeti galériát is, amely olyan jeles magyar festők munkáival büszkélkedhet, mint Munkácsy Mihály.

Más látnivaló is akad Egerben. A török uralom alatti időszakban tíz minaretet építettek a városban, amelyek közül mára csak egy maradt fenn. Ez a 40 méteres vörös homokkő torony a Szent Sebestyén templom mellett áll, az egykori mecset helyén és ez az egyike a három fennmaradt minaretnek az oszmán korból. Európa legészakibb török ​​minaretének tetejére 97 lépcső vezet fel, ahol egy erkélyről madártávlatból láthatjuk az egész várost, már amennyiben nem riaszt el bennünket az ide vezető szűk csigalépcső. 

Eger pompás főterét Dobó István kapitányról nevezték el, aki 1552 -ben vezette a város védelmét a törökök ellen. Dobó tiszteletére és a csata emlékére egy drámai bronzszobor formájában emeltek emléket a tér közepén. 

Pécs

A színes múlttal, izgalmas múzeumokkal és műemlékekkel megáldott Pécs Magyarország egyik legkellemesebb és legérdekesebb városa. Méltán népszerű egyetemével, a közeli Mecsekkel és a pezsgő éjszakai élettel sok idelátogató érzi úgy, hogy ez a város vetekszik Budapesttel. Zsolnay porcelánról, török ​​romjairól híres város a történelem és a kultúra iránt érdeklődő látogatók igencsak kedvelt célpontja. Érdekessége, hogy korábban a rómaiak, majd később a törökök telepedtek le itt, így az építészet és az itt jellemző kedvező klíma kettőse szinte mediterrán hangulatot formál. Mit érdemes megnézni, ha Pécsett járunk?

A pécsi székesegyház évszázadok óta fontos eleme ennek a városnak. Ez a román stílusú katedrális a magyar történelem szimbóluma. Században török ​​mecsetté alakították át, majd végül ismét a keresztény istentisztelet helyévé nyilvánították. 

Ez a múzeum kizárólag Magyarország egyik legjelentősebb magyar művészének, Csontváry Kosztka Tivadarnak (1856-1919) szentelt . Ez a múzeum, amelyet 1973-ban nyitottak meg és egy neoreneszánsz épületben játszódik, kronológiai utazásra vezeti a látogatókat Csontváry művészi karrierje során. Bár Csontváry munkásságát csak öt évvel halála után ismerték el, ez a galéria igyekszik hangsúlyozni stílus választásait és inspirációit. A kiállítások mindent bemutatnak; a művész tanulmányrajzaitól a festményekig.

A Zsolnay-kút megemlékezésül szolgál Zsolnay Vilmos számára. A Zsolnay porcelánról is híres város Pécsett nincs jobb módja annak, hogy ellátogasson a tervezőjüknek szentelt emlékműhöz. A szökőkutat 1908-ban Zsolnay fia, Miklós adományozta Pécsnek, és Pilch Andor tervezte 1909-ben. A szökőkút két oldala a város címerét viseli, a többi oldalt pedig a Zsolnay-gyár emblémája díszíti. Az emlékmű legjellemzőbb része a négy ökörfej, amelyek iható vizet engednek ki.

A Király utca Pécs szívében található, és egy nagyon népszerű terület a városban, mindig tele van nyüzsgéssel. Ez egy nagyszerű helyszín sétálgatós városnézéshez, de számos elegáns üzletnek és kávézónak is otthont ad. A barokk stílusú épületekkel körülvett utca közelében található Pécs számos fő látnivalója, mint például a Nemzeti Színház és az egykori kolostor, de szecessziós stílusú Palatinus Hotel is itt található. 

Pécs egykori elődje, Sopianae, rómaiak lakta terület volt, az ebből az időszakból fennmaradt keresztény temető mai napig látogatható. Az egyre népszerűbb Sopianae a korai keresztény mauzóleummal együtt az UNESCO Világörökség listáján szerepel a kultúrtörténeti építészet kategóriájában. Az 1975-ös felújítási munkálatok során felfedezett római temetkezési hely a 4. századra nyúlik vissza. A sírkamrákban egy finoman díszített ikersír található, valamint lenyűgöző falfestmények, amelyek olyan alakokat ábrázolnak, mint Ádám és Éva, az Élet Fája és Dániel próféta.

Memi pasa fürdője a legrégebbi fennmaradt török ​​fürdő Pécsett. A fürdő nyitva áll a látogatók számára. Az itt lévő kiállítás információkat nyújt a Memi pasa fürdő ásatásáról, valamint mesél a magyarországi török ​​fürdők történetéről. Bár 1880 után barokk lakóházként használták, ezt a helyet az 1970-es években tárták fel.

A megfelelő utasbiztosítás kiválasztása a belföldi utazások megkezdése előtt is fontos!

Források:

https://theculturetrip.com/europe/hungary/articles/top-10-things-to-see-and-do-in-pecs-hungary/


Következő cikkünk:
Legszebb nyári európai úticélok