Legszebb őszi európai úticélok

Utazni nem kizárólag nyáron lehet! Sőt, olykor ősszel sokkal kellemesebb, hiszen nincs akkora tömeg a tengerpartokon és a látványosságok körül. Mindemellett az ősz sajátos színekkel, illatokkal és hangulattal vár mindenhol, kiváló döntés lehet eltolni a nyaralást inkább az ősz kezdetére és nyakunkba venni valamelyik európai nagyvárost.
 
europai-zaszlok-szivkent-(1).jpeg

Érdemes meglátogatni nyugati szomszédunkat, Ausztria fővárosát - Bécs nem csupán az ünnepek környékén varázslatos, az őszi levélhullás is káprázatos főleg a Schönbrunni kastély parkjában sétálva. Amszterdam hasonlóképpen sok meglepetést tartogat, nem is gondolnánk, hogy a tulipánokon és a bicikliken túl is mennyi látnivaló akad. Igazi művész paradicsom. A Van Gogh Múzeumot, az Anna Frank házat és Rijkmuseumot, Hollandia nemzeti múzeumát kötelező felkeresni.

A kissé hűvösebb idő ellenére varázslatos hangulatba keveredhetünk a festői Marseille-ben is, ahonnan a katalógus szépségű Cassis is elérhető egy pillanat alatt. Hasonlóan tökéletes választás Mallorca, ahol még késő ősszel is ragyogóan kék az ég és hihetetlen halász-, és középkori falvak között barangolhatunk akár gyalog vagy biciklivel a kiépített utaknak köszönhetően. Ha mégis autót bérelnénk, varászlatos látványokban lehet részünk a sziget négy sarokpontját megcélozva.

Érdemes figyelembe azt is, hogy rengeteg európai városban rendeznek az őszi szezonban különböző fesztiválokat, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni. Ilyenkor a pezsgő hangulat, a kiváló helyi ételkülönlegességek és a kultúra egy másik oldalról való megismerése szinte beszippant bennünket és olyan élményekkel gazdagodhatunk, amelyeket máskor nem tapasztalhatnánk meg. 

Ilyen esemény például Svájcban az október elején megtartott luganói őszi fesztivál, amely nem csak megtölti élettel városközpontot, de ebben a három napban a népi együttesek változatos zenéjével is megismerkedhetünk, sőt, ilyenkor izgalmas vezetett túrákon is részt vehetünk, hogy teljes valójában ismerjük meg a város építészetét és legszebb tájait.

A legendás fesztivál, az Oktoberfest több millió látogatót vonz a gyönyörű bajor városba ősszel, hiszen ez valószínűleg a világ legnagyobb sörnek szentelt ünnepe. A két héten át tartó fesztivál ideje alatt több millió liter sört fogy el a helyi müncheni sörfőzdékből, de a hagyományos sült kolbász és óriásperec is népszerűségnek örvendenek. Az ivás és az evés mellett sok a tánc és az ének is, de ezzel egy időben kocsis felvonulások, bajor viseletbe öltözött emberek előadásai, élő zene és szervezet túrák is zajlanak. 

Ha pedig inkább nyugalomra vágyunk, a görög szigetek is remek választásnak bizonyulnak ősszel. A legtöbb görög szigeten a szeptembert a nyári szezon utolsó hónapjának tekintik, így, ha el akarjuk kerülni a perzselő hőséget, a hatalmas tömegeket és a magas árakat, akkor ez lehet a tökéletes alkalom az itteni nyaralásra. Szeptember elején a tömeg megfogyatkozik és a hőmérséklet is enyhébb, ami azt jelenti, hogy szeptember a görög szigetek egyik legkellemesebb hónapja.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a borvidékekről sem, hiszen ősszel kelnek életre a legjobb pincék és folynak a legkiválóbb borok. Európában megszámlálhatatlan híres borvidék található, de Bordeaux egész biztosan kihagyhatatlan! Bordeaux-ba ellátogatni igazi kulturális csemege és nehéz megunni, hiszen rendkívül változatos vidék. Általában Saint-Emilionba mennek az emberek a kiváló borért, de érdemes felfedezni a szép állapotban fennmaradt történelmi falut is. 

Ha mégis máshová utaznánk bort kóstolni, akkor a portugál Alentejo is kiváló választás. Ezt a régiót önmagában a helyi borok széles skálája jellemzi, hiszen több mint 250 termelő van a területen, a művelés alatt álló terület nagysága pedig több mint 22 000 hektár, tehát a kínálat hatalmas, de a szervezett bortúrák során segítenek nekünk kiigazodni a skálán. Az ezen a vidéken található Borba novemberben a legnépszerűbb, ekkor a Szőlő és A Bor Fesztiválja zajlik, tehát rengeteg féle bort próbálhatunk ki egy helyen. A városközpontban kellemes kis vendéglők, éttermek találhatók, de természetesen itt sincs hiány borokból! 

Őszi európai utazás megkezdése előtt fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása.


Következő cikkünk:
Legszebb tavaszi európai úticélok