Legszebb toszkán helyszínek

Toszkána nem csupán egy olasz vidék, sokkal inkább egy életérzés, amibe, ha belekóstolunk sosem szabadulunk tőle. Könnyen válik rendszeres úti céllá, hiszen annyi látnivaló van a területen, amit egy alkalommal biztosan nem lehet bejárni. Sőt, érdemes szellősre tervezni a programokat, és hagyni időt a táj élvezésére. Bátran vágjunk neki hatalmas sétáknak, akár céltalanul is – garantáltan csodás út és varázslatos megérkezés vár a vidék bármely irányában.

toszkan-naplemente-(1).jpeg

Azonban, ha mégis a látnivalókra fókuszálnánk, akkor nem szabad elmenni Castelnuovo dell'Abate-i San Antimo apátság mellett, készüljünk piknik kosárral és ebédeljünk az apátság kertjében. A szerencsésebbek az apátság gregorián kórusának koncertjét is élvezhetik falatozás közben.

A színház szerelmeseinek muszáj ellátogatnia legalább egy darab erejéig a középkori Monticchielloba, ahol a Teatro Povero színészei helyi lakosok, akik nem a csak jelmezeiket varrják maguk és a díszletet készítik saját kézzel, de a színdarabokat is maguk írják. A művészet után pedig kiváló megálló az útikönyvek kedvenc városa, San Gimignano, ahol az égig magasodó tornyok már messziről hívogatják a látogatókat. És természetesen, ha már a toszkán vidéken járunk legalább egy szőlőhegyet muszáj meglátogatni, például a Sienától 50 kilométerre fekvő Montalcino, ahol meg is kóstolhatjuk az isteni borokat.

De mit is kell tudnunk ezeken kívül a legnépszerűbb a toszkán területekről? Mutatjuk! 

Siena macskaköves, szűk utcái és több százéves épületei között sétálva az ember könnyen megfeledkezik az idő múlásáról. A város különleges atmoszféráját nehéz nem átérezni és belefeledkezni, de látványosságai épp olyan lenyűgözőek. Leghíresebb eseménye a Palio lovasverseny, amely minden évben júniusban és augusztusban kerül megrendezésre és rengeteg érdeklődőt vonz a városba. Fő látványossága azonban a Duomo, egy különleges és gyönyörű templom, amelyet a világ egyik legszebbikének is tituláltak. Olyan műalkotásoknak ad otthont, mint Donatello szobra, a Heródes lakomája vagy éppen Michelangelo szobrai, de itt található a Piccolomini könyvtár is és a dóm földalatti kriptája is.

A híres Chianti borvidék Firenzétől délre található, a jellegzetes dombokkal és ciprusfákkal szegezett birtokokon Olaszország leghíresebb vörösbora készül. A világhírű bortermelő vidék hat körzetre oszlik, ebből három különösen népszerű. Szeptember környékén az egyik legnépszerűbb célpont Impruneta, ez a kisváros a Chianti rész elején helyezkedik el és bár önmagában sok látnivalóval nem kecsegtet, azonban az itt megtartott csodás hangulatú borfesztivál rendkívül népszerű célponttá teszi ezt a környéket az első őszi hónapban. Greve in Chianti, amelyet Chianti kapujaként is emlegetnek, Firenze és Chianti között helyezkedik el és itt rendezik meg minden szeptemberben a legnagyobb borvásárt. Ezen kívül nyüzsgő főtere minden héten piacnak ad otthont, de gyakran tartanak nagyobb fesztiválokat is. Ideális helyszín nyugodt órák eltöltésére, rengeteg fagylaltozó, kávézó és borozó áll a látogatók rendelkezésére. Ezen kívül itt találhatjuk meg a város bormúzeumát, a Szent Művészetek Múzeumát és a Montefioralle kastélyt is, ahol itt készült bort és olívaolajat is kóstolhatunk. 

Firenze a toszkán régió fővárosa, mintegy félmillió lakosságával az Arno folyó partján, az Adriai-tenger és a Tirrén-tenger között az olasz félsziget közepén terül el. Ez a város nyüzsög a kézműipari alkotások, a kereskedelem, a kultúra, a művészet és a tudomány forgatagától. Firenze kivételes művészi örökséget őriz az egykori világ civilizációjáról. Itt éltek többek között Cimabue és Giotto, az olasz festészet atyái, Arnolfo és Andrea Pisano, az építészet és a szobrászat reformistái; Brunelleschi, Donatello és Masaccio, a reneszánsz megalapítói; Ghiberti és a Della Robbia; Filippo Lippi és l'Angelico; Botticelli és Paolo Uccello; az egyetemes zsenik, Leonardo da Vinci és Michelangelo. Munkáikat, a művészek több generációjától kezdve a jelen század mestereiig, a város számos múzeumában gyűjtötték össze. 

Firenzében nem a művészet az egyetlen vonzóerő, hiszen megannyi más érdekesség is található itt. Ebben a városban van például a világ leghíresebb hídja, a Ponte Vecchio, vagyis az öreg híd, amely a Arno-folyón ível át és a mai napig ötvösöknek és aranyműveseknek ad otthont.  Kivételes történelmi pillanatokat őriz a Palazzo Pitti is: ez a reneszánsz palota nem csak a Toscanai nagyhercegnek adott otthont, de még magának Napóleonnak is, akinek saját fürdőszobájába be is pillanthatunk! Ma többféle múzeumnak is otthont ad, több száz művészeti alkotással és kiállítási tárggyal. Mögötte terül el az impozáns 45 ezer négyzetméteres Boboli-kert, amely tavakkal, lugasokkal, ciprusokkal, mesterséges barlangokkal, szökőkutakkal, antik szobrokkal és lélegzetelállító firenzei panorámával várja a látogatókat. De itt található a hatalmas szobrokkal teli Piazza del Signoria tér is, az Uffizi képtár és a Szent Márk-templom is, de Firenze több napra, akár hétre elegendő látványossággal kecsegtet a turisták számára. 

A nyugodt toszkán utazás egyik legfontosabb feltétele a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása!


Következő cikkünk:
Mennyibe kerül egy utazás, mivel számolj utazás előtt?