Nyaralni jó! Miért ne hagyd ki a vakációt?

A nyaralás pénzbe kerül, szervezése időt igényel, sokak számára stresszes is. Nem szeretünk hosszan utazni, vagy éppen félünk a repüléstől. Ezek olyan gyakori okok, ami miatt lemondunk a nyaralásról, azonban ez hosszú távon nem kifizetődő.

Ezert-menj-nyaralni-(1).jpeg

Miért fontos nyaralni?

A nyaralás számos előnnyel jár, azonban a legfontosabb a testi és a lelki kikapcsolódás. A mindennapokban rengeteg stressz gyülemlik fel. Ez egyaránt hatással van a testi és mentális egészségünkre. Amikor pedig elutazunk az lényegében fizikailag is rákényszerít minket arra, hogy más tudatállapotban kerüljünk. Ezért fontos, hogy egyrészt ne hagyjuk ki a nyaralást, másrészt pedig, hogy gondosan megtervezzük. Ez utóbbi azért indokolt, mert mindenki más környezetben tud kikapcsolódni. Van, kinek tengerpart van, akinek aktív pihenés. Ha azonban rosszul választunk előfordulhat, hogy csak tovább rontunk a helyzeten.

További előnyök

Utazás során sokat tanulunk saját magunkról. Segít más kultúrákat megismerni, ezáltal nyitottabbá válunk. Kutatások bizonyították, hogy a nyaralás után higgadtabban tudunk döntést hozni, a mindennapi életünk, munkánk során is. Új motivációt, ötleteket adhat, segít védeni a kiégéstől. Feltölt energiával, ezek együttesen pedig javítják az életminőségünket. Ennek a hatásnak az elérésben segíthet, ha tudatosan megéljük a nyaralást, odafigyelünk magunkra, illetve a körülöttünk lévőkre, agyban is átállunk arra, hogy a cél most a pihenés.

Amire oda kell figyelni

A legfontosabb a már korábban említett tervezés. Úgy szervezzük a nyaralást, hogy valóban képesek legyünk kikapcsolódni. Fontos szem előtt tartanunk, hogy 2-3 nap általában kell arra, hogy “pihenő üzemmódba” kapcsoljunk. Az ideális nyaralás két hétig tart, persze erre nincs mindenkinek lehetősége.

Fontos a társaság. Amikor a feltöltődés a cél, akkor lehetőség szerint olyanokkal induljunk útnak, akikkel szívesen töltünk időt. Ha pedig az utazás megszervezése, esetleg az utazás maga – például a repülés – komoly stresszt, vagy akár fizikai tüneteket is okoz, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ilyenkor a háttérben gyakran más okok állnak, amiket érdemes felderíteni.

Amikor a cél a testi és lelki feltöltődés, akkor az utasbiztosítás által nyújtott biztonság elengedhetetlen. Fontos, hogy az indulás előtt erről se feledkezzünk meg!

Következő cikkünk: Kenuval a Dunán