Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a külföldi egyetem kiválasztásakor

A külföldi továbbtanulás remek tapasztalatokat és lehetőségeket nyújt a diákoknak az élet összes területén. Önállóságra és felelősségtudatra nevel, valódi szakmai tapasztalatot és munkaerőpiaci elismertséget nyújt, új barátságok és kapcsolati háló kialakításában segít és persze az idegen nyelvek magabiztos elsajátításában is közrejátszik.

Ha külföldön kívánjuk tanulmányainkat folytatni, célszerű a jelentkezés előtt részletesen tájékozódni arról, hogy milyen rendszerben folyik a felsőoktatási képzés a célországban. Az EU tagállamainak oktatási modelljéről bővebben ITT tájékozódhatunk.

Gyakori a dilemma, amikor egy 17-18 éves kamasz nem tudja még biztosan, hogy mi az a terület, amely hivatásszerűen is érdekelné és rászentelné az “egész életét”. A kamaszkor a személyiségfejlődés, az értékrend intenzív alakulásának nehéz időszaka. Ilyenkor sok a kérdés és a feltevés. Hogy is várhatnánk el bárkitől, hogy látatlanban elköteleződjön egy konkrét terület mellett anélkül, hogy alkalma lett volna testközelből megtapasztalni, mit jelent nap mint nap ezzel foglalkozni? A pályaorientációs tanácsadások éppen ebben a döntésben segítenek a fiataloknak.

A magyar diákok sajnos gyakran hátrányból indulnak egy adott ország diákjaival szemben. Számos hazai középiskolában nem kapnak a diákok tájékoztatást a külföldi lehetőségekről. Szerencsére remek tanácsadói szolgáltatások érhetőek el a diákok részletes tájékoztatására. A konzultáció során a fiatalok megismerhetik a külföldi felsőoktatási lehetőségeiket. A megbeszélés alatt átnézésre kerül, hogy mely országokban, milyen feltételek mellett és milyen támogatási lehetőségekkel tud az adott hallgató tanulmányokat folytatni.

Jó tudni!

Sokan nincsenek azzal tisztában,, hogy a Magyarországon megszerzett érettségi bizonyítvány az európai országokban teljes mértékben elfogadott dokumentum. Emellett gyakori tévhitnek számít az is, hogy egy külföldi egyetemi felvételin hátrányból indul az, aki nem az adott ország szülöttje. Ez az aggály teljességgel alaptalan, sőt az úgynevezett nemzetköziesítés kifejezett cél a legtöbb külhoni egyetemen.
 

Mindig az első legyen a biztonságunk és a kényelmünk! Ebben segít a komfortos utasbiztosításunk!

Következő cikkünk: Fontos tudnivalók az osztrák felsőoktatásról[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']