Mire figyeljünk a külföldön való közlekedésnél?

Sokan nem sejtik, milyen veszélyek leselkednek rájuk külföldi közutakon, pedig az eltérő vezetési stílus, közlekedési szabályok és a nem megfelelő útminőség is mind meglephetnek bennünket és ha nem vigyázunk, komoly balesetet is szenvedhetünk. 

kulfoldikozlekedes-(1).jpeg

Először is mindenképpen tájékozódjunk utazás előtt az ország közlekedési szabályairól az Utazás külföldre alkalmazás segítségével, amelyben minden ország jellemző szabályait megtalálhatjuk. Több, mint valószínű, hogy nem az idegen országban töltött 1-2 hét alatt fogjuk kitapasztalni a jellemző közúti viszonyokat, ezért, ha van rá mód, ne autóbérléssel kezdjük a nyaralást. Nem tudhatjuk, mire számítsunk; hol van csúszós út, hol van veszélyes kereszteződés, a helyiek milyen temperamentummal vezetnek, tehát összességében nem érdemes ezeknek a veszélyeknek kitenni magunkat. 

De hogyan máshogyan jussunk el a város egyik feléből a másikra? A legolcsóbb és legbiztonságosabb módja a közlekedésnek a séta, vagy a kerékpározás. Így nem csak egyszerűbben megállhatunk, ha valamilyen látványosságot találunk vagy esetleg megéhezünk, de ugyanakkor a környezetet is kíméljük. Sokkal jobb élmény úgy bejárni a várost, hogy nem kell a turistákat kerülgetni az úton, idegeskedni a többi sofőr miatt vagy hosszú perceket elpazarolni parkolóhely keresésével. 

A legtöbb nagyvárosban már elérhető a bike-sharing lehetősége, amellyel fillérekért kölcsönözhetünk biciklit és járhatjuk be vele a környéket. Ha ezt túl fárasztónak gondoljuk, akkor igénybe vehetjük a tömegközlekedést is, ha pedig megengedhetjük magunknak, akkor üljünk taxiba. De taxi helyett is vannak gazdaságosabb megoldások, mint például a car-sharing szolgáltatás, vagy, ha nagyon kalandvágyóak vagyunk, akár stoppolhatunk is, természetesen a megfelelő óvatossággal. 

Tömegközlekedés során a legjobb, ha napijegyet választunk, így nem kell előre kalkulálni, hogy hány jegyre lesz szükségünk a nap során. Sok helyen már van erre alkalmas mobilapplikáció is vagy feltöltőkártya jellegű bérlet, ha találkozunk ilyennel, mindenképpen ezt vegyünk igénybe, hiszen ezzel nem csak kevesebb szemetet termelünk, de kevesebb odafigyelést is igényelnek. Ezekről mind-mind tájékozódjunk még utazás előtt, hogy az előre kalkulált idő- és költségkeretünkben is szerepeljen, így biztosan nem ér majd meglepetés, ha már ott vagyunk. 

Ha mégis úgy alakul, hogy autóval kell közlekednünk külföldön, ne feledkezzünk meg az utasbiztosítás megkötéséről, hogy biztonságban tudhatjuk magunkat az egész út alatt. 

Következő cikkünk: Környezetbarát nyaralás[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']