Mire figyeljünk az utazási szerződéssel kapcsolatban?

Ha utazás szervezéséről van szó, sosem lehetünk elég óvatosak. Komoly anyagi kárt szenvedhetünk, ha nem megfelelő szolgáltatót bízunk meg nyaralásunk szervezésével. De hogyan óvhatjuk meg magunkat ezektől a veszélyektől?

utazasiszerzodes-(1).jpeg

Azon kívül, hogy ellenőrizzük, hogy kormányhivatal által engedélyezett és bejelentett utazási irodával szerződünk-e, érdemes többször is átnézni ezt az utazási szerződést, hiszen, ha tudjuk, milyen hibát keressünk benne, megvédhetjük magunkat az esetleges károktól. Jogszabályoknak megfelelően az utazási szerződésben nem csak a megvásárolt utazás és szolgáltatások összegének, de minden további díjnak is szerepelnie kell, tehát minden adónak és illetéknek. 

Amennyiben a szerződésben szereplő végösszeg ezeket nem tartalmazza, semmiképp ne írjuk alá, hiszen később olyan költségek is felmerülhetnek, amelyekre esetleg nem számítunk.  

Figyeljünk oda arra is, tesz-e említést a szerződés arról, hogy emelhető-e a teljes díj az esetleges változások esetén. Az utazás előtti 20 napban már jogszabály szerint sem emelhet az utazásszervező, azonban, ha a szerződésben külön kitér erre, 20 napon túl felmerülő változások esetén ezt megteheti. 

Minden olyan jellegű változás díját, amely nem szállítási költség, adó vagy illeték-emelkedés vagy devizaárfolyam-változás, az utazó nem köteles kifizetni az utazást megelőző 20 napban, amennyiben ez a szerződésben nem szerepel, ezért győződjünk meg róla, hogy kitér-e erre a szerződés. 

Ezen kívül érdemes szót ejteni arról is, hogy vannak olyan helyzetek, amelyek esetén az utazásszervező mentesül a kártérítés felelőssége alól. Ilyenek például a vis maior esetek, például természeti katasztrófák vagy sztrájkok, illetve olyan szituációk, amikor a mi magatartásunk miatt nem teljesült a szerződés teljesítése, hiszen ez is megeshet, ha lekéstük a repülőt, vagy megfeledkeztünk egy előre kifizetett programról. Továbbá az is előfordulhat, hogy valamilyen harmadik személy közbeavatkozása miatt nem teljesül a szerződés, amelyet az utazásszervező nem láthatott előre és megakadályozni sem tudta volna. 

Azt is tudnunk kell emellett, hogy a vis maior eseteken kívül, a másik két helyzetben hiába nem biztosít kártérítést az utazásszervező, de segítséget köteles nyújtani számunkra, tehát törvény szerint nem maradunk teljesen magunkra, ha ilyen helyzetbe kerülünk külföldön. 

Nagyon gondosan nézzük át tehát az utazási szerződést és kössünk utasbiztosítást is a további kockázatok megelőzése érdekében. 

Következő cikkünk: Egészségügyi jó tanácsok utazáshoz