Mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (European Health Insurance Card, EHIC) egy olyan ingyenesen igényelhető kártya, amelynek révén a biztosított ideiglenes tartózkodása idején az Európai Unió bármelyik 28 tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban is igénybe veheti az adott ország egészségügyi ellátását, mindezt ugyanolyan feltételekkel és költségek megfizetésével, mint az adott államban biztosítással rendelkező polgárok.

A képen szöveg, beltéri látható

Automatikusan generált leírás

 

Ki jogosult a Kártya igénybevételére?

Azok a Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) más tagállamában állandó lakóhellyel rendelkeznek. Ezek a polgárok egy másik tagállamban vagy szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe bizonyos – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság a Kártyával igazolható.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényessége

A Kártya a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes. Abban az esetben, ha a kártyabirtokos magyarországi egészségbiztosítási jogosultsága a Kártyán feltüntetett érvényességi idő alatt megszűnik, a Kártyát haladéktalanul vissza kell szolgáltatni az azt kiállító egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv részére.

Mi a teendő a Kártya elvesztése esetén?

Amennyiben a Kártya megsemmisül, megrongálódik, elvész, ellopják vagy használhatatlanná válik, a biztosítottnak haladéktalanul be kell jelentenie az illetékes Kártyát kibocsátó egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek. Ilyen esetekben a biztosított külön igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében igényelhet újat.

Mit nem fedez a Kártya?

A Kártya nem használható fel akkor, ha a biztosított kifejezetten valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazott másik tagállamba, amennyiben mégis, előzetes engedélyeztetés szükséges. A Kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást, nem fedezi a privát ellátást, valamint a lopáskárt. Az ilyen esetek elkerülése érdekében érdemes külön biztosítást kötni. Előfordulhat, hogy olyan helyeken, ahol nincs államilag finanszírozott egészségügy, nem fogadják el a Kártyát.
 

Forrás és bővebb tájékoztató: http://www.eubetegjog.hu/az-europai-egeszsegbiztositasi-kartya.html 

Elengedhetetlen kelléke az ideális kikapcsolódásnak a megfelelő utasbiztosítás megléte!

Következő cikkünk: Tippek a pénztárcabarát utazáshoz