Olcsó nyaralás 2023-ban

A nyári hónapokban jól esik egy kis nyaralás, kikapcsolódás. Sokakban még az a kép él, hogy minél messzebb megyünk, szükségszerűen annál mélyebben kell a pénztárcába nyúlni. Ez bizonyos esetekben magát az odajutást tekintve igaz lehet, a világ számos országában azonban a mindennapi élet jóval olcsóbb, mint amihez hozzá vagyunk szokva.

Kozepkori-kolostor-Gruziaban-(1).jpeg

Laosz

Laosz Délkelet-Ázsia egyik legolcsóbb országa. A repülőjegyet ugyan magasabb áron számolják, mint a horvát autópálya-matricát, a szállás és étkezés nagyságrendekkel kevesebbe kerül. A szállás elérhető hostelekben 2-4 ezer, hotelekben már 10 ezer forint/éjszakáért. A helyi belépőjegyek a legtöbb esetben csupán pár dollárba kerülnek és a napi étkezés is olcsó. A helyieknek és a turistáknak egyaránt kedvelt közlekedési módja a robogózás. Ezeket számos helyen ki lehet bérelni és segítségükkel még olcsóbb és kisebb városokat is fel lehet fedezni. Pároknak, vagy hátizsákos utazóknak ideális, a színes kultúra és a miénktől eltérő életmód garantálja az életre szóló élményeket.

Kirgizisztán

A kalandvágyóknak ajánlott úticél Kirgizisztán. Az erősen nomád szellemiségű országban hatalmas hegyek közt töltődhetnek fel a szabadtér szerelmesei. A tömegközlekedésnek fix ára van, és kifejezetten olcsó. A szálláshely is pár ezer forint/éjszakánál kezdődik, de a négycsillagos hotel is elérhető 30 ezer forint alatt. Az étkezés szintén nem nagy érvágás. A legnagyobb problémát talán az jelentheti, hogy hivatalosan az orosz és a kirgiz a beszélt nyelvek, és elképzelhető, hogy nem mindenki tud angolul.

Grúzia

Nem merül fel túl gyakran Grúzia sem nyaralási úticélként, pedig számos előnye van. Gyönyörű hegyei közt középkori kolostorok, városok bújnak meg. A mindennapi élet kifejezetten olcsó, a szállás miatt sem kell aggódni. Kisebb apartmanokban, vendégházakban napi pár ezer forintért aludhatunk, de a tengerparti, 5 csillagos szálloda is elérhető 30 ezer forint/fő/éj áron. A belépéshez ráadásul hivatalosan még útlevél sem kell, a Grúz jogszabályok szerint elegendő az utazás utolsó napjáig érvényes személyi igazolvány. Azért, ha biztosra akarunk menni nem árt az útlevelet kiváltani, mert a Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint a Grúz hatóságok ezzel a jogszabállyal nincsenek mindig tisztában. Illetve természetesen szükségünk lesz akkor is az útlevélre, ha nem közvetlenül utazunk. Az Oroszországból történő beutazást viszont kerüljük, az onnan érkezőkre teljesen más szabályok vonatkoznak, például külön vízum is szükséges.

Minél egzotikusabb helyre utazunk annál fontosabb, hogy gondoskodjunk utasbiztosításról, mert azon ritka esetekben, amikor valami történik, rendkívül hasznos.

Következő cikkünk:
Irány a vadvíz!