Románia legszebb vízesései

Az olyan világhírű látványosságoktól, mint a Bigar-vízesés, a kisebb, de lélegzetelállító kaszkádokig, Romániában számos magával ragadó és egyedülálló vízesés található. Ha élvezzük a túrázást és a hosszú sétákat a természetben, a gyönyörű romániai vízesések egészen biztosan a legjobb úticélnak számítanak a Kárpátok területén. 

A képen természet, víz, vízesés, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

Bigar-vízesés

Ez a Caras-Severin-nél található kis vízesés 2013-ban nyerte el a világhírnevet, amikor a World Geography Magazine a világ 8 legegyedülállóbb vízesése című útmutató első helyére helyezte. A vízesés a Cheile Nerei-Beusnita Nemzeti Parkban található, több hasonló társával együtt. A Bigar legfőbb egyedisége és látványossága abban mutatkozik meg, ahogyan a vízforrás lágyan szétterül a sziklák mohái felett, majd sok apró erecske formájában lassan belecsorog a Minis folyóba.

Cascada Cailor-vízesés

Románia legmagasabb, egész pontosan 95 méter magas vízesése, a Lovak vízesése (Cascada Cailor) a Rodnei-hegységi Nemzeti Park 1300 méterénél található. A víz több lépcsőben hullik, ezzel a jelenséggel pedig a Kárpátok egyik legszebb képét alkotja. A legenda szerint azokat a lovakat, amelyeket egykor a helyiek hoztak legeltetni a magasabb fennsíkokra, egyszer medvék szorították sarokba és arra kényszerültek, hogy a mélybe ugorjanak és ebből keletkezett aztán a vízesés - innen kapta nevét is. A vízeséshez libegővel vagy egy könnyen teljesíthető túraútvonalon lehet eljutni, amely a Borsa nevű üdülőhelyen kezdődik, közel a libegő állomáshoz.

Duruitoarea-vízesés

A Durauból indulva a Ceahlau-hegy legmagasabb csúcsáig tartó út első állomása a 25 méter magas Duruitoarea-vízesés, amely arról összetéveszthetetlenül erőteljes hangról kapta nevét, amelyet akkor hallat, amikor bőséges a vízmennyiség. Ezt a vízesést már jóval azelőtt hallani, hogy igazából a látóterünkbe kerülne. Túránk során nagyszerű állomás lehet nyáron, ha hűsölésre vágyunk, de ugyanakkor csodálatos látványt nyújt a fagyos téli napokon is.

Serbota-vízesés

A Cascada Șerbota egy gyönyörű szép vízesés a Fogarasi-havasok területén, a romániai Nagyszebenben. Bár kevésbé ismert, mint például a népszerű Balea-vízesés, és csak gyalog érhető el, a Szerota-vízesés talán mégis a legszebb ezen a hegységen. A 20 méter magas vízesés 1400 méteren helyezkedik el a Negoiu Hut vendégház közelében, a kék háromszöggel jelölt túraútvonalon Felsőporumbák falva felől induló könnyen megtehető út, így még akár kisgyerekes családok számára is tökéletes túraútvonal lehet.

Casoca-vízesés

Ez a vízesés kisebb, mint a legtöbb romániai vízesés, hisz csupán 5-6 méteres zuhanással bír, de Casoca ennek ellenére mégis az ország egyik legszebbje. A Siruz mesterséges gáttól csupán néhány kilométerre, a Bodzavásár és Brassó városokat összekötő, panorámás DN10 úton található Casoca vízesés az I. világháború egyik legfontosabb hegyi erődvonalának közelében található. Történelmi vonatkozása itt azonban nem áll meg: például egyből a bal oldalán található egy kis barlang, ahol a Gheorghilas nevű híres betyár, az 1821-es nagy lázadás nagy támogatója rejtőzött. A helyiek a mai napig évente, június 1-jén ünneplik Gheorghilast ezen a területen.

Beusnita-vízesés

A tiszta kék Ochiul Beiului tó felől egy rövid, ám meredek séta után könnyen megtalálhatjuk a Beusnita vízesést. Igazából nem is egy vízesésről van szó, hanem több egymást követő a kisebb kaszkádokból áll össze és egészen a legfelső, s egyben legimpozánsabb kaszkádig terjednek, így érik el az 5 méter magasságot. A legjobb kilátás tavasszal tárul elénk, amikor bőséges a vízmennyiség és a mohán, zuzmón átszűrődő víz hatása egészen káprázatos.

Vaioaga-vízesés

A Vaioaga-vízesés az első, amelyet Podu Beiből az Ochiului Beiului-tó és a Beusnita felé sétálva láthatunk meg. Egy kis tábla - amelyet egyébként könnyű nem észrevenni - a vízeséshez irányít, amely csak néhány méterre van a főbb gyalogos útvonalaktól. A Vaioaga-vízesést a kirándulók meglepő módon gyakran figyelmen kívül hagyják a nemzeti park egyéb természeti kincseinek felkutatásakor, pedig ez egy igazán csodálatos hely a kikapcsolódásra és a környék nyugalmának kiélvezésére. 

Balea-vízesés

Az 1200 méter felett található Balea-vízesés a maga 60 méter magasságával Románia legmagasabb többlépcsős vízesése. Az egyik legismertebb látnivaló a Fogarasi-havasokban, vagyis a Kárpátok legmagasabb hegycsoportjában. A Balea-vízesés körülbelül egy óra alatt, gyalog érhető el a Balea Chalet épületétől, amely Románia legismertebb magaslati útja, a Transzfogarasi út fő megállóhelye.

Lolaia-vízesés

A Retezat Nemzeti Park annyi mindent kínál a természet rajongóinak, hogy ez a vízesés úgy néz ki, mintha csak egy áltagos kiegészítője ennek a listának, amely gyönyörű jeges tavakat, magas csúcsokat és rendkívül gazdag biológiai sokféleséget foglal magában. A Lolaia 1000 méteres magasság felett helyezkedik el, azon az úton, amely Ohaba falu és Pietrele menedékház között vezet át a nemzeti park északi részén. Könnyen elérhető a környék többi nevezetességéhez képest, ezért semmiképp se hagyjuk ki, ha ebben a nemzeti parkban járunk!

Valul Miresei-vízesés

A több mint 30 méter magas és két nagy lépcsőre osztott Valul Mireseit, más néven Rachitelei-vízesést, joggal tartják Románia egyik legszebb vízesésének. Ez az egyik legismertebb az Apuseni-hegységben, télen pedig a jégmászók igazi paradicsomává válik. Érdekessége, hogy a legenda szerint a lépcsőzetes képződmény úgy alakult ki, hogy egy menyasszony egyszer leesett a meredek sziklákra azon a területen, ahol ma a vízesés helyezkedik el, és fátyla a sziklákon maradt, innen a vízesés fátyolszerű esése, a bőséges vízesés pedig az esküvői vendégek könnyeiből eredt.  

Ha a természetbe indulunk kirándulni, mindig gondoljunk az utasbiztosításra is, hogy ne érhessenek meglepetések esetleges baleset esetén!

Következő cikkünk: Nyaralás Erdélyben[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']