Split különlegessége

Split vagy magyarosan Szplit Horvátország második legnagyobb városa, Dalmácia gazdasági és kulturális központja, mely az Adriai-tenger partján helyezkedik el. Split-et Dalmácia szívének is szokás nevezni, ami nem a véletlen műve. A város kitüntetett figyelmet érdemel a horvát üdülőparadicsomok között, hisz nem csupán egzotikus strandokkal és egyedülálló természeti környezettel rendelkezik, hanem gazdag kulturális és éjszakai élettel, programkínálata szerteágazó és színes. Split ideális nyaralóhely kisgyermekes családoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt. 

Split különlegessége.jpeg

A város Közép-Dalmáciában a Jadro és Žrnovica folyók torkolatánál, a Kaštelai-öböl és a Split-i csatorna által határolt félszigeten terül el. Split Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Közlekedési csomópontnak minősül, vasútvonal köti össze horvát fővárossal, Zágrábbal.

A város neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) főnévből ered, de lehet, hogy illír eredetű, és a latin palatium (palota) főnévhez igazították hozzá, mivel Diocletianus római császár 293 és 305 között palotát emelt a kis halászfaluban, majd ide vonult vissza. A város hivatalos neve 1918-ig az olaszban használatos Spalato maradt, ezt követően vezették be a ma ismert szláv változatot, a Split-et.

A helyiség fő látnivalói közé tartozik az egykori Diocletianus-palota falai között található a tulajdonképpeni óváros, Diocletianus vízvezetéke, amely a palotával egy időben épült és az egyik leglátványosabb és legjobb állapotban fennmaradt ókori vízvezeték az országban, a 13. századi Szent Doimus székesegyház, amely eredetileg Diocletianus mauzóleuma volt, a 15. századi Papalić-palota, a város legjelentősebb gótikus emléke, ahol a városi múzeum is található és az Agubio-palota.

Szplit mediterrán időjárása májustól szeptemberig a legkedvezőbb fürdőzésre és a tengerparti üdülésre, ez az időszak a helyi turista főszezon is, hiszen ekkor a klíma meleg és napos, a tengervíz hőfoka pedig a eléri a kellemes 27-28 C fokot. 

Split városa egyértelműen egy olyan helyszín, beleértve a tengerpartjait, a történelmi ereklyéit, hangulatos sétálóutcáit, a gasztronómiáját és a szórakozási lehetőségeit, ahova legalább egyszer mindenkinek érdemes eljutnia, hiszen ebben az itteni miliő felejthetetlen élményeket biztosít minden ideutazó számára.

A horvátországi üdülőhelyek felfedezése előtt mindig kössük meg a megfelelő utasbiztosítást!

Következő cikkünk:
Szardínia szigete