Szentendre varázsa

Ha nem szeretnél Budapesttől messzire utazni, de egy kicsit kiszakadnál a rohanó főváros zajából, akkor a Dunakanyar egyik legszebb kisvárosa, Szentendre a tökéletes választás. A város Duna korzóra levezető romantikus kisutcái kellemes hangulatot varázsolnak egy könnyű sétához, aktív kikapcsolódáshoz vagy egy ízletes ebédhez. 

Szentendre főtere a kisváros szíve, körülötte telis-tele magyaros éttermekkel, múzeumokkal és kisebb fagylaltozókkal. A főtéren található a Pestiskereszt is, amit a város gazdag szerb kereskedői állítottak hálából, hogy elkerülte a települést a pestisjárvány. A Szentendrei Képtár is ezen a téren látogatható. A legpazarabb kilátás a városra a Templomdombról tárul elénk, ahonnan beláthatók a település piros tetős házai, a szuvenírboltok, de még a Duna vízéig is elnyúlik a látkép. 

Szentendrén számos múzeum látogatható, amelyek közül a legismertebb a Szentendrei Skanzen. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a magyar nyelvterület népi építészetébe, lakáskultúrájába és életmódjába enged bepillantást egy nagyjából 46 hektáros területen. Ugyancsak itt található a Kmetty Múzeum, ami Kmetty János, a hazai kubizmus egyik fő alakjának különböző alkotói periódusait mutatja be. A Kovács Margit Kerámiamúzeum is itt tekinthető meg, aminek különlegessége, hogy az egyik teremben műtárgymásolatok alkalmazásával vakok és gyengén látók számára tapintható kiállítást hoztak létre. 

A kirándulni vágyók számára is ideális úticél Szentendre. A Dömörkapu-vízesés egy közepesen nehéz túrával megközelíthető a településről egy teljesen kiépített ösvény mentén. A városból több tanösvény is indul, mint például a Bükkös-patak tanösvény, a Kőhegy-tanösvény vagy a Püspökmajori-tanösvény. Akik a kerékpározás hívei, azoknak jó hír, hogy a fővárostól egészen a szentendrei Duna partig minőségi kerékpáutakon van lehetőségük tekerni.

 A képen szöveg, épület, kültéri, utca látható

Automatikusan generált leírás

A folyóparti kisváros természetesen kihasználja természetadta lehetőségeit, így számos szolgáltatást nyújt a vízi élmények kedvelőinek. A Dunán séta- és kirándulóhajó járatokat indítanak, így a hajókon utazók megcsodálhatják a folyó legszebb partszakaszait. A szentendrei Duna strandja, a Postás strand meglehetősen kedvelt partszakasz az odalátogatók körében a homokos partjának köszönhetően. A strandhoz tartozó futballpálya és játszótér miatt a strand a kisgyerekes családok számára is ideális lehet. 


Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: A különleges Szigetköz