Szlovák termálfürdők

A víz gyógyító ereje megkérdőjelezhetetlen. A termálfürdőzés rendkívül kedvező hatást gyakorol a szervezetünkre. A föld mélyéből feljövő vizek olyan elemeket is tartalmaznak, melyek a felszíni vizekben nem találhatóak meg, így a testünk sok salakanyagtól megszabadulhat. A termálvíz lazítja izmainkat, növeli ízületeink rugalmasságát, csökkenti fájdalmainkat, oldja görcseinket, enyhíti az asztma és allergia tüneteit. Mindezek mellett a gyógyvíz oldja a feszültséget, csökkenti az idegességet, az álmatlanságot, a változókori tüneteket és a magas vérnyomást. A felsorolt hatások miatt manapság egyre többen választják a feltöltődést valamely gyógyfürdőben.

A szomszédos Szlovákia rendkívül gazdag termálforrásokban. Különösen az ország déli és dél-nyugati részén fedezhetünk fel nagyszerű fürdőket, némely egyszerűbb kialakítású, némely pedig hatalmas aquaparkkal rendelkezik. A pihenni és gyógyulni vágyók örömére egyre több fürdőkomplexum nyílik a térségben. Magyarországról könnyen, pár óra alatt megközelíthetőek autóval, vonattal és busszal egyaránt. A kiváló fürdőket egyedülálló természeti környezet övezi. 

  1. Felsőszeli Relaxációs - Rehabilitációs Központ 

Az egész évben nyitva tartó nagyszerű termálfürdőhely Dél-Szlovákia sík részében, Galánta és Šaľa (Vágselye) között helyezkedik el. A felhőtlen szórakozásra többek közt a 72 m hosszú, saját csobbanó medencével rendelkező tobogán szolgál. A központ részét képezi a pihenő területtel és felszolgálásos bárral ellátott medencecsarnok. A medencék vízköpőkkel, a medencefenéken elhelyezett léggejzírrel, fali hidromasszázzsal és masszírozó légrostéllyal vannak felszerelve. 

A rehabilitációs részben masszázs, fizioterápiás helyiségek (ultrahang, mágnesterápia, elektrokezelés), szaunák (finn, gőz- és infraszauna) pihenőteremmel, vizes rehabilitáció úgymint hidromasszázs zuhanyok, lábmasszázs és a kis medencecsarnok a (Jacuzzi) masszázsmedencével található. A termálfürdő kültéri része csak a nyári idényben üzemel.  Három medencével rendelkezik: olasz medence, medence az ifjúság részére és a 6 éves kor alatti gyermekmedence. Az aktív pihenéshez konditerem, tribünös squash pálya, teniszpálya és strandröplabda és lábtenisz pálya vehető igénybe. A fürdő területén étterem, büfé és kültéri nyári terasz található. Elszállásolásra közvetlenül a termálfürdő területén, faházakban van lehetőség.

  1. Komáromi (Komárno) Termálfördő

Komárom városa a Duna partján, a magyar határ közelében fekszik, környéke tele van történelmi műemlékekkel és nevezetességekkel. A vízi attrakciókban, valamint szórakozási és pihenési lehetőségekben gazdag Komáromi Termálfürdő közvetlenül a városban található.

A komáromi termálfürdő két 37 °C-os vizű aktív termálvízforrással rendelkezik. Az első 1224 m mélységből tör fel. Az ásványvizeknek az ízületi bántalmakra, reumás és nőgyógyászati megbetegedésekre van gyógyhatásuk, valamint üdülési célokra is alkalmasak. A termálfürdő nyári részében található az úszó-és oktatómedence, medence az úszni nem tudók részére, gyermek- és ülőmedence. A területen strandrészleg, strandröplabda pálya, kültéri asztaliteniszhez asztalok és gyermekek részére mászókák vannak. A gyermekek figyelmét felkelti a csúszda – a gyermekmedence melletti elefánt, és a kültéri termálvizes ülőmedencék köré vont válaszfal. A termálfürdőben, egész évben használható termálvizes mozgatható fedelű (relaxációs-üdülő) ülőmedence található olyan attrakciókkal, mint légágyak, rozsdamentes acél vízesés kifolyó és intenzív légbefúvásos hidromasszázs. Továbbá van itt finn szauna lehűtő medencével és berendezések a kiegészítő szolgáltatásokhoz: masszázs, manikűr – pedikűr, fogtechnika és büfék. A komáromi kulturális és történelmi műemlékeket is kétségtelenül érdemes megtekinteni: a komáromi erődöt, a komáromi Európa teret - közvetlenül a városban, vagy a közeli környékén például: az állami természetvédelmi rezervátumot a Číčovské (csicsói) holtágat vagy a vízimalmot és a gutai fahidat, az izsai római kori katonai tábort, az ógyallai Szlovákiai Központi Csillagvizsgálót és a tótmegyeri kastélyt.

  1. Menhárdi (Vrbov) Termálfürdő

A Ménhárdi Termálfürdő valódi geotermális vizét Közép-Európa egyik legjobb hévizének tartják, mivel az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokat tartalmaz. A medencék geotermális vize több mint 2000 m mélyből tör föl és a mozgásszervi, légzőszervi, idegrendszeri, bőr-, szív- és érrendszeri zavarok gyógyításában kedvező hatással rendelkező ásványi anyagokat tartalmaz. A feltörő víz hőmérséklete 59 °C. Az egyes medencékben a víz hőmérséklete 26° C és 38 °C között mozog. A tökéletes kikapcsolódást és a megkeményedett izmok ellazítását vízsugaras masszázs segíti. 
A termálfürdőt gyakran keresik fel sportolók, akik az erőpróbáló sízést vagy túrát követően szeretnék magukat kipihenni és regenerálódni. Ebben kitűnő segítséget nyújt a thai masszázs, amelynek többféle változatából válogathatnak.
Frissítőről, italról a bár, kulináris élményekről pedig a termálfürdő területén található Koliba étterem gondoskodik. A medencék az újonnan épített üvegfalú épületből közelíthetők meg, onnét lehet egy csatornán keresztül kiúszni a kinti medencékhez is. A téli szezonban öt medence üzemel:
• rozsdamentes acél medence tiszta vízzel, vízsugárral (32 °C),
• rozsdamentes acél medence - „pillangó“geotermális vízzel (38 °C),
• ülőmedence geotermális vízzel (38 °C),
• úszómedence geotermális vízzel (26 °C),
• gyermekmedence az épületben tiszta vízzel (32 °C).
A kényelmet és kellemes kikapcsolódást tovább fokozza a tátrai csúcsokra nyíló fenséges kilátás.  Érdemes felfedezni a közeli Szlovákia nagyszerű termálfürdőit egész évben!

 

forrás: https://slovakia.travel/hu/mit-megnezni-es-csinalni/pihenes-es szorakozas/aquaparkok-es-termalfuerdok 

 

Ha külföldi kikapcsolódásra készülünk, mindig legyen az első lépésünk az ideális utasbiztosítás kiválasztása!

Következő cikkünk: Románia legszebb vízesései


[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']