Szlovákia legszebb természeti képződményei

A lenyűgöző Szlovákia kelet-közép-európai állam, amely a Kárpát-medence északi részén helyezkedik el. Szomszédunk számos látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Varázslatos természeti kincsek, gazdag történelmi emlékek, mesés várak, hangulatos városok, nagyszerű kirándulóhelyek és síközpontok, népművészet és kultúra. Érdemes felfedezni Szlovákia kivételes vidékét!

A képen hó, hegy, kültéri, égbolt látható

Automatikusan generált leírás

Szlovákia természeti szépsége igazán egyedülálló. Felszíne túlnyomó részt hegyvidéki jellegű, a Kárpátok foglalja el majdnem teljesen az ország északi felét. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány helyszínt, melyeket érdemes meglátogatni! Lássuk, hogy melyek is ezek!

Magas-Tátra

A festői szépségű Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata, s egyben a világ legkisebb magashegysége a Tátra keleti részén, Szlovákia és Lengyelország határán. Egész területe a lengyel és szlovák Tátrai Nemzeti Parkok védett övezetében található. A vadregényes hegység látogatását a nemzeti parkok látogatási rendje szabályozza. Vannak területei, melyek teljes védelem alatt állnak, s a turisták elől teljesen el vannak zárva. Érdekesség, hogy az erdőhatár fölött nem egyszer találkozhatunk a Tátra legismertebb, és egyik legnagyobb emlősével, a zergével. Hajnalban és napnyugta előtt legel, ilyenkor közelíthető meg leginkább.

Dobsinai-jégbarlang

A Dobsinai-jégbarlang, Közép-Európa egyik leglátogatottabb jégbarlangja, amely az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként 2000 óta a világörökség része. Hosszával (1 232 m) és mélységével (112 m) a legnagyobb jégbarlangok közé tartozik Európában. Az alpesi térségen kívül sehol nem található több mint 110 ezer négyzetméter jég, amely helyenként a 25 m vastagságot is túlhaladja. A legnagyobb vastagságú jég a Nagyteremben található, ahol a 26,5 m-t is eléri.

Jászói-barlang

A Szlovák Karszthegység keleti peremén helyezkedik el a Jászói barlang, amely az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel. Ez az egyedülálló szépségű természeti képződmény a Bódva folyó földalatti szakaszának tevékenysége által keletkezett.  A barlang bejárata a Jászói-szikla lejtőin, 257 m tengerszint feletti magasságban található. Folyosói ötszintűek és elérik az összesen 2 811 m hosszúságot. A jelenleg megtekinthető útvonal 720 m hosszú, ennek bejárása megközelítőleg 45 percig tart. A barlang cseppkőképződményei formái különlegesek és többféle színben pompáznak. Érdekesség, hogy a  barlang üregeiben számos denevérfaj él.

A világ egyedülálló természeti helyszínei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Biztonságos utazásra fel!

Következő cikkünk: Ausztria legszebb természeti képződményei