Tengerparti nyaralás Zadar-ban

A népszerű üdülőhely, a horvátországi Zadar városa (magyar nevén Zára) az Adriai-tenger egy földnyelvén terül el. A dalmáciai Zadar igazán különleges látnivalókban bővelkedik. Gyönyörű, kristálytiszta vizű strandjainak és kellemes klímájának köszönhetően a vakációzni vágyó turisták ezrei teszik le voksukat minden évben a varázslatos település mellett. 

Tengerparti nyaralás Zadar-ban.jpeg

Legyen szó akár az ókorból származó római műemlékekről, középkori templomokról vagy a 20. századi építészet fennmaradt építményeiről, a legkülönfélébb látnivalókkal találkozhatunk a térségben. Számos múzeum és ereklye lelhető fel az óvárosban. A mintegy 3000 éves múltú történelmi város legismertebb jelképe a Szent Donát-templom. Továbbá helyi nevezetesség a Fórum, a Kalelarga vagy Széles utca és a Szent Anasztázia-katedrális.

Zadar igazán festői partvidékkel rendelkezik, tökéletes választás azoknak, akik egy mediterrán tengerparton szeretnék eltölteni a várva várt vakációjukat. Itt járva nem csupán gyönyörű strandokkal, hanem a környéket övező, tgazdag természeti adottságokkal rendelkező nemzeti parkokban kellemes túrát tehetünk. Kulturális programokban sem szűkölködhetünk, ugyanis Zadarban számos szórakoztató fesztivál kerül megrendezésre minden évben. Ha gyermekkel utazunk, a  Zadartól pár kilométerre, északra található Kozino települését is felfedezhetjük, ahol egy izgalmas kalandpark található, így garantált, hogy csöppségeink nem fognak unatkozni!

Érdekesség, hogy Zadar eredetileg egy kis szigetre épült. Már ekkor, a középkor elején erős várfalak és bástyák vették körül. A most látható várfalak nagy részét a középkorban húzták fel, majd amikor Velencei Köztársaság elfoglalta Zadart. Igazi erődítménnyé akkor vált, amikor a XVI. században a törökök megtámadták a várost és könyörtelen csapást mértek rá. Zadar védelme azonban oly masszívra sikeredett, hogy a törököknek nem sikerült elfoglalniuk. Így lett a Velencei Köztársaság legerősebb vízi erődje Zadar.

Zadar mediterrán klímájának köszönhetően, a nyári időszak folyamán kellemesen meleg és napsütéses időjárásra számíthatunk, mely ideális a tengerparti nyaraláshoz és a felhőtlen kikapcsolódáshoz. Ebben az időszakban tengervíz eléri a 28 C fokot, mely rendkívül kellemes fürdőzést biztosít.

Irány Zadar! Indulás előtt azonban ne felejtsük el megkötni a megfelelő utasbiztosítást, hogy pihenésünket semmi se tudja megzavarni!

Következő cikkünk:
Top 5 legszebb olasz tengerpart